Smaakprofielen - Ontwikkeling van een eenvoudige methode voor de typering van Whisky
In Nederland zijn enkele whisky-distilleerderijen opgestart die experimenteren met diverse distillatie- en rijpingsvariaties. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar inzicht in de chemische processen tijdens fermentatie en rijping, om onderscheid te kunnen maken tussen verschillende soorten whisky. Maar vanwege de hoge kosten van professionele apparatuur blijft deze kennis ontoegankelijk voor kleine bedrijven.

Ons doel
Het doel van Foodlab Leiden is om een "eenvoudige" UV-VIS methode te ontwikkelen waarmee relevante chemische informatie in whisky kan worden achterhaald. Door GC-MS en UV-VIS data van verschillende whisky's te verzamelen, analyseren en te koppelen met behulp van geavanceerde PCA-statistiek, streeft het project naar de ontwikkeling van een toegankelijke methode voor het identificeren van chemische kenmerken in whisky.
Contact
Foodlab

Projectinformatie
Type project
Intern gefinancierd project
Status
Lopend
Onderzoeksgroepen
Foodlab Leiden, Bio-informatica
Projectleiding
Angelic van der Aar (BM)
Docentonderzoekers
Mieke Huijbers (BM), Karsten Kaspers (CH)
Analisten
Marieke Eikenboom, Marco van Klink (CH)
Studenten
1 student BM 4ejaars
Technieken
- UV-VIS
- GC-MS