Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

INTERSCT

Bij INTERSCT werken ruim 45 universiteiten, hogescholen, overheidsinstanties, maatschappelijke instanties en het bedrijfsleven samen aan de veiligheid van het Internet of Things. Hogeschool Leiden is via de onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery betrokken bij dit project, dat wordt geleid door TU/e. Onze digitale samenleving, inclusief de digitale industrie, wordt steeds afhankelijker van informatie- en communicatietechnologieën. Dit wordt versterkt door de introductie en ongecontroleerde verspreiding van Internet-of-Things technologieën die niet alleen ons leven gemakkelijker maken, maar ook massale nieuwe bedreigingen voor de cyberveiligheid introduceren.

Een groene binaire code zweeft voor het hoofd van een persoon

Digital Forensics & E-Discovery

Ingezoomde foto van een groen moederbord
Hans Henseler, lector Digital Forensics & E-Discovery
De technologische ontwikkeling gaat zo snel dat het risico bestaat dat dit de privacy en veiligheid gaat ondermijnen. Waarheidsvinding wordt steeds lastiger naar mate onze fysieke wereld en de digitale wereld samensmelten. Een systematische aanpak is nodig, met bijvoorbeeld regels voor het ontwerp en beheer van IoT-systemen, om grip te krijgen op dit probleem. Alle deelnemers zijn zeer verheugd dat deze subsidie is toegekend.

Ons doel

Van een internet dat puur bestaat uit met elkaar verbonden computers ontstaat in sneltreinvaart een internet waaraan apparaten verbonden zijn, zoals auto’s, boeken of koelkasten, maar ook sensoren, slimme huissystemen en complete energiecentrales. Dit Internet of Things bevat naar verwachting in 2030 wereldwijd 75 miljard gekoppelde apparaten. Gegeven het feit dat er weinig controle is op de ontwikkeling ervan, brengt de omvang van de technologie een groot veiligheidsrisico met zich mee.

Het is belangrijk om nieuwe IoT-apparaten met beveiliging in gedachten te ontwerpen, ontwikkelen, produceren en implementeren. Deze apparaten moeten voldoen aan veiligheidsvereisten en proactief hun beveiliging beheren, reageren op aanvallen en zichzelf herstellen. Als we deze eigenschappen niet direct in de apparaten kunnen integreren, moeten we mogelijkheden hebben om potentiële bedreigingen te detecteren, isoleren en neutraliseren. 

Het doel is om een paradigmaverschuiving te bewerkstelligen in de engineering van veilige IoT-systemen, door autonoom adaptieve beveiliging te introduceren. Dit wordt gedaan door een nieuw model voor de levenscyclus van systemen en bijbehorende ondersteunende systemen te ontwikkelen. Hiermee kunnen apparaten effectief en efficiënt worden ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in een robuuste, veerkrachtige en betrouwbare omgeving. De industrie wordt gestimuleerd en voorzien van instrumenten om deze nieuwe methoden toe te passen en IoT-systemen te produceren. Dit zal uiteindelijk leiden tot een Internet of Secure Things en een diepgaande maatschappelijke impact hebben.