Uniek opleidingstraject zorgt voor 'brain gain' in plaats van 'brain drain'
Hoe verzorg je ruim 2 jaar lang op 10.000 kilometer afstand, 6 uur tijdsverschil, onderwijs aan 26 cursisten van 6 verschillende organisaties met elk een ander kennisniveau?
Met die ingrediënten als vertrekpunt greep het Centrum Bioscience en Diagnostiek (CBD) van Hogeschool Leiden, de uitdaging aan om analisten van laboratoria op Curaçao en Aruba een goede achtergrondkennis in klinische chemie en hematologie op hbo-niveau te verschaffen.
Medisch laboratoriumdiagnostiek Curaçao en Aruba op hoger niveau
Docenten Klinische Chemie Roel de Nooijer en Tom Smeets, opdrachtgevers dr. Robert Wever, Medical Laboratory Services, dr. Stefan Coolen, Sint Elisabeth Hospitaal en cursist Nagela Buckely vertellen over hun ervaringen.
Coach, mentor en pionier
Tom vervolgt: "Cursisten in hun eigen kracht leren te zetten en hen aansporen om zelf beslissingen te durven nemen, vormde een essentieel onderdeel van dit scholingstraject. Uitslagen vanuit een laboratorium zijn vaak, maar zeker niet altijd voorspelbaar. Door analisten met een kritische blik te leren kijken, kunnen zij labuitslagen beter interpreteren en sneller trouble-shooten indien dat nodig is. Het aanleren van die vaardigheden is voor een docent op afstand niet eenvoudig. Voordat cursisten eigen ervaringen durfden uit te wisselen, moesten zij echt over een hoge drempel geholpen worden. Terugkijkend op dit traject was ik naast docent, veelal ook coach en mentor."
Maatwerkoplossing van het allerhoogste niveau
"Door een combinatie van Skype, WhatsApp en een fantastisch digitaal leerplatform: aNewSpring hebben we die verschillende rollen goed weten in te vullen", aldus Roel. "Blended learning is inmiddels een uitgeknepen term, zeker nu de corona pandemie ervoor heeft gezorgd dat online lesgeven de norm is. Maar toen wij startten met de cursus van 2 x 4 blokken van 10 weken was het pionieren. Letterlijk een leeg canvas dat van scratch moest worden ingevuld om te komen tot een op maat gemaakte leerroute."
Tom vult aan: "Dit gehele project was in veel opzichten NEXT Level; er was geen blauwdruk. 8 blokken - 10 weken specifiek maatwerk op 10.000 kilometer afstand, betekent dat we alle lessen in aNewSpring hebben uitgeschreven in storyboards. Het online studiekompas hielp de cursisten om inzicht te krijgen in de studiebelasting, leerdoelen en studievoortgang. In de online leerroute werden tussendoor ook toetsvragen gesteld om te checken in welke mate de stof al was beklijfd. Ieder blok werd afgesloten met een traditionele summatieve toets op locatie uiteindelijk resulterend in 8 certificaten. Roel en ik zijn razend enthousiast over aNewSpring en zien het echt als een onderwijstool om te kunnen komen tot een maatwerkoplossing van het hoogste niveau."
Medische laboratoriumdiagnostiek op hoger niveau
Niet alleen de docenten blikken tevreden terug. Ook opdrachtgevers Robert Wever en Stefan Coolen zijn zeer te spreken over het opleidingstraject van ‘hun’ analisten. "Doordat het CBD ècht goed heeft geluisterd en heeft meebewogen met onze dagelijkse praktijk, zijn al onze deelnemende analisten binnen 2,5 jaar van MLO naar HLO niveau getild.
Robert: "Ik ben blij en trots dat ze zulke goede scores hebben gehaald. Ik merk nu al in de praktijk dat de analisten meer durven. Ze staan een stuk zelfverzekerder in hun werk. Het succesvol afronden van deze opleiding is voor velen van hen een bevestiging van hun eigen kunnen. Ik wist al dat ik goede analisten in dienst had, maar het is absoluut fijn om te ervaren dat zij het nu ook zélf weten. Dit type online afstandsonderwijs waarbij 26 analisten van 6 verschillende laboratoria verspreid over 2 eilanden zo’n sterke community met elkaar vormden en kennis met elkaar uitwisselden is uniek voor Curaçao en Aruba en zou wat ons betreft de standaard moeten vormen”. Stefan: ”Het 2-jarige nascholingstraject heeft echt geleid tot een hoger niveau van de medische laboratoriumdiagnostiek in Curaçao en Aruba. Doordat we zo nauw hebben kunnen samenwerken met het CBD, hebben we een uniek online onderwijsprogramma neergezet, ver voor Covid zijn intrede deed. Niet in de laatste plaats door de gedrevenheid van de docenten en hun didactische vaardigheden."
Een echte challenge
Nagela Buckely, analist bij Laboratorio di Servicio, op Aruba, was een van de cursisten die de opleiding volgde. "Het leek me aanvankelijk best spannend om weer de studieboeken in te duiken, maar doordat ik eerder in Nederland al aan een hbo-opleiding was begonnen, kon ik goed meekomen. In combinatie met een zwangerschap en mijn reguliere werkzaamheden was het tweede cursusjaar beduidend zwaarder; gelukkig houd ik wel van een challenge. De scholingsmogelijkheden voor laboranten zijn op Curaçao en Aruba niet voorhanden, dus dat ik via het online programma alsnog mijn kennis op hbo-niveau heb weten te brengen, is echt super. Het gaat me overigens niet alleen om de behaalde certificaten. Ik merk ook dat ik de opgedane kennis direct toepas in mijn dagelijkse praktijk. Zo kan ik testuitslagen veel beter duiden en passende vervolgstappen formuleren. Ik heb enorme vooruitgang geboekt!"
Meer informatie en contact
Wil je meer weten over dit bijzondere project en inzicht in de manier waarop Tom en Roel het hebben aangepakt? Beide heren gaan graag met collega-docenten in gesprek. Je kunt contact opnemen via [email protected]. “Zie het als een open uitnodiging!”