Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Hendrien Kaal bij Living lab LVB en herstelrecht

22 april 2024 | Onderzoek

Wat een inspirerende en creatieve dag hadden we vandaag bij Expect Jeugd in Amsterdam. Met gemotiveerde professionals uit de mediation, de hulpverlening en ‘t (jeugd)strafrecht werken aan tools voor cliënten met een licht verstandelijke beperking (lvb).

Uit de antwoorden op een vragenlijst gemaakt, uitgezet en geanalyseerd door Hendrien Kaal, lector LVB en risicovol gedrag Hogeschool Leiden, onder medewerkers van die organisaties bleek dat filmpjes over het belang ervan en tekeningen, strips of andere visuals over het verloop van zo’n mediation of herstelconferentie het beste zouden werken. Daar gingen we dan ook op door.

Na een opening door Willemijn van Oppenraaij van Expect jeugd en Gert Jan Slump volgde een inspirerende online bijdrage van onze Vlaamse collega Eric. Beke. Hij is initiatiefnemer en stuurgroeplid van de zogenaamde Sorrybox waarin tools verzameld zijn die online ingezet kunnen worden om bijv jongeren en volwassenen met een lvb te helpen met het schrijven van een sorrybrief. Maar er zit zoveel meer in deze online box, van filmpjes tot leesvoer, tot hele praktische herstelgerichte tools. We zijn allen onder de indruk, leren woorden als ‘herstelgebaar’ en zien mogelijkheden voor meer uitwisselingen. Dat past in het netwerk dat we ook voor ogen hebben met deze samenwerking. En in het passend maken van herstelrecht voor iedereen die het wil, maar wel als ze goed begrijpen waar ze ja op zeggen.