Hogeschool Leiden

ZEEF-training

  • Training
  • Zelfregulatie
  • Start: 9 mei 2023
  • Duur 14 uur (incl. zelfstudie)
  • Nederlandstalig
  • Bewijs van deelname

In het kort

Heb jij het Educatief Programma Zelfregulatie (EPZ) afgerond? En wil jij je verder verdiepen in het toepassen van de ZEEF-methodiek (zelfregulatie en executieve functies) in de praktijk? Dan is de ZEEF-training iets voor jou.

Voor wie is de training bedoeld?
Deze training richt zich op ggz-professionals (zoals woonbegeleiders, behandelaren, ervaringsdeskundigen) die het Educatief Programma Zelfregulatie (EPZ) hebben afgerond.

Interactieve scholing over zelfregulatie

Door als GGZ-professional je verder te bekwamen in kennis én vaardigheden over zelfregulatie kun je cliënten hierin passend ondersteunen. Daarom heeft het lectoraat Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) een interactief scholingsprogramma ontwikkeld rondom het thema zelfregulatie. Het programma bestaat uit het Educatief programma zelfregulatie (cursus EPZ) waarin je basiskennis opdoet over zelfregulatie en geeft handvatten om dit te bespreken met cliënten. Ook biedt het lectoraat de mogelijkheid om deel te nemen aan een verdiepende training rondom zelfregulatie en executieve functies (ZEEF-training) waarin je leert de ZEEF-methodiek toe te passen in de praktijk.

Wat levert de ZEEF-training je op?

Na afronding van de ZEEF-training kun je methodisch aan de slag samen met cliënten. Deze vaardigheden zijn een verdieping op hetgeen je al doet en geeft een aanvullende kijk op hoe mensen functioneren. Het thema zelfregulatie sluit goed aan op al bestaand aanbod zoals rehabilitatiemethodieken, de Yucelmethode en andere manieren om samen met cliënten aan de slag te gaan met het dagelijks functioneren.

Je leert:

  • werken met de ZEEF-methodiek, hiermee breng je samen met een cliënt diens zelfregulatie in kaart.
  • hoe je kunt aansluiten bij de ervaring van de cliënt.
  • hoe de methodiek kan helpen om de voortgang van de cliënt te monitoren.
  • hoe je samen met een cliënt doelen stelt om diens zelfregulatie te versterken of ondersteunen.

 

 

Leg de basis tijdens het Educatief Programma Zelfregulatie (EPZ)

Heb je nog geen basiskennis over het thema zelfregulatie? Volg dan eerst het Educatief Programma Zelfregulatie (EPZ). Tijdens deze cursus leer je onder andere wat zelfregulatie is en de aspecten ervan te herkennen bij jezelf én anderen. 

Hoe ziet het programma eruit?

Je volgt een interactief scholingsprogramma waarin je je in twee weken verdiept in methodisch werken. De ZEEF-training wordt verzorgd door docenten met veel kennis van zelfregulatie. Zij zijn al jaren betrokken bij het lectoraat GGZ.

Na afloop van de ZEEF-training voel je je vertrouwd met het werken met de methodiek en weet je hoe je de cliënt kunt ondersteunen in deze gezamenlijke zoektocht. Je leert werken met de verschillende materialen en vooral hoe je kunt aansluiten bij de ervaring van de cliënt.

Tijdens twee bijeenkomsten maak je kennis met de theorie en ga je oefenen met de ZEEF-methodiek. Na het volgen van de training kun je tijdens de terugkomdagen ervaringen uitwisselen, casuïstiek bespreken en andere ZEEF-begeleiders leren kennen.

Bijeenkomst 1: kennismaking, theorie en oefenen - 9 mei 2023

Tijdens de eerste trainingsdag maak je kennis met je mededeelnemers en wordt de theorie uit het EPZ kort opgefrist. Deze theorie is namelijk een essentiële basis voor het begrijpen van de methodiek. Vervolgens wordt de methodiek uitgelegd en oefen je met de stapsgewijze opbouw van de methodiek.

Na de eerste bijeenkomst ga je  oefenen met de ZEEF-methodiek. Leren werken met de methodiek werkt het beste als je veel oefent. Dit doe je tijdens de  trainingsdagen, maar het is ook belangrijk om met je eigen cliënten aan de slag te gaan. Hierin doe je namelijk andere ervaringen op dan met je medecursisten. Vragen of knelpunten die je tegenkomt tijdens de zelfstudie worden in de tweede bijeenkomst goed besproken.

Bijeenkomst 2: terugkoppeling, oefenen en afsluiting - 30 mei 2023

In de tweede trainingsdag wordt de zelfstudie besproken om te leren van elkaars ervaringen en eventuele knelpunten te bespreken. Ook wordt er extra aandacht besteed aan gesprekstechnieken die je kunt inzetten tijdens het gebruik van de ZEEF-methodiek. Tot slot oefen je in duo’s met een casus en bespreek je de positie van de methodiek in je eigen organisatie.

Terugkomdagen

Voor deelnemers van de ZEEF-training organiseren we periodiek kosteloze terugkommomenten. Deze momenten zijn bedoeld om ervaringen uit te wisselen, anonieme casuïstiek te bespreken en andere ZEEF-begeleiders te leren kennen. Ook delen we via deze momenten nieuwe inzichten. Hiermee hou je je kennis en vaardigheden up to date. We informeren je tijdig over de planning van deze terugkomdagen en hoe je je hiervoor kunt aanmelden. 

Schrijf je in

De eerstvolgende ZEEF-training start op 9 mei 2023. Heb je interesse in de ZEEF-training op maat voor jouw organisatie? Neem dan contact op met Femia Vuist via [email protected]

Praktische informatie

Ben je van plan om de ZEEF-training te volgen? Lees hier de praktische informatie over aanmelding, tijdsinvestering en kosten.

Studie-investering: voor de bijeenkomsten van deze training staat zes uur. Daarnaast kun je rekenen op twee uur zelf studie per bijeenkomst. We rekenen hiervoor twee uur de tijd. In totaal staat er voor de training 14 uur.

Kosten: de kosten voor de training bedragen € 695,- per deelnemer. De ZEEF-methodiek (koffer met blokken en aanvullende materialen) is hierbij inbegrepen.

Locatie en tijdstip: de twee trainingsdagen vinden fysiek plaats van 09.00 - 16.00 uur (inclusief een uur pauze). De locatie volgt later.

Nascholingsaanbod Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie

Op het gebied van Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie worden verschillende nascholingen aangeboden. Voor alle nascholingen en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.