Hogeschool Leiden

Educatief Programma Zelfregulatie (EPZ)

  • Cursus
  • Zelfregulatie
  • Start: september 2024
  • Duur 22 uur (incl. zelfstudie)
  • Nederlandstalig
  • Bewijs van deelname

In het kort

Mensen met een (ernstige) psychische aandoening werken hard aan hun eigen herstel en willen in het dagelijks leven de dingen doen die zij belangrijk vinden. Het ontwikkelen en versterken van zelfregulatie kan hier een fundamentele bijdrage aan leveren. Ondersteun jij mensen in hun herstelproces en heb je oog voor de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden? En zoek je naar verdieping en nieuwe initiatieven om met cliënten aan de slag te gaan? Dan is het Educatief Programma Zelfregulatie (EPZ) iets voor jou.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Het Educatief Programma Zelfregulatie richt zich op GGZ-professionals zoals woonbegeleiders, behandelaren en ervaringsdeskundigen, die cliënten ondersteunen in het versterken van hun zelfregulatie als onderdeel van een breed herstelproces.

Interactieve scholing over zelfregulatie

Door als GGZ-professional je verder te bekwamen in kennis én vaardigheden over zelfregulatie kun je cliënten hierin passend ondersteunen. Daarom heeft het lectoraat Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) een interactief scholingsprogramma ontwikkeld rondom het thema zelfregulatie. Het programma bestaat uit het Educatief programma zelfregulatie (cursus EPZ) waarin je basiskennis opdoet over zelfregulatie en geeft handvatten om dit te bespreken met cliënten. Ook biedt het lectoraat de mogelijkheid om deel te nemen aan een verdiepende training rondom zelfregulatie en executieve functies (ZEEF-training) waarin je leert de ZEEF-methodiek toe te passen in de praktijk.

Wat levert het Educatie Programma Zelfregulatie (EPZ) je op?

Na afronding van het EPZ heb je veel kennis over zelfregulatie en kun je aspecten hiervan herkennen bij jezelf én anderen. Deze kennis zorgt voor meer verdieping in wat je al doet en geeft een aanvullende kijk op hoe mensen functioneren. Het thema zelfregulatie sluit goed aan op al bestaande methodieken zoals rehabilitatiemethodieken, de Yucelmethode en andere manieren om samen met cliënten aan de slag te gaan met het dagelijks functioneren.

Je leert:

  • wat zelfregulatie is en waarom dit vermogen zo belangrijk is voor ieder mens.
  • aspecten van zelfregulatie herkennen bij jezelf én anderen.
  • hoe je op een laagdrempelige manier met cliënten in gesprek kan gaan over hun zelfregulatie.
  • hoe aandacht voor zelfregulatie bijdraagt aan het herstelproces van de cliënt.

Vervolg op het EPZ: de ZEEF-training

Heb je Educatie Programma Zelfregulatie (EPZ) afgerond en wil je zelfregulatie leren toepassen in de praktijk? Bekijk dan de mogelijkheden van de ZEEF-training. Binnen deze training verdiep je jezelf verder in zelfregulatie en executieve functies en leer je de ZEEF-methodiek toe te passen in de praktijk.

Hoe ziet het programma eruit?

Het scholingsprogramma bestaat uit vier bijeenkomsten, die tweewekelijks plaatsvinden. In dit interactieve programma bouw je aan een goede basiskennis over zelfregulatie. Het programma biedt veel mogelijkheden voor het ondersteunen van cliënten op het gebied van zelfregulatie en wordt verzorgd door docenten met veel kennis van zelfregulatie. Zij zijn al jaren betrokken bij het lectoraat GGZ.

Zelfregulatie verdelen we onder in zes executieve functies en acht executieve capaciteiten. De executieve functies die aan bod komen zijn je gewaar worden van jezelf, jezelf beheersen, je dingen voorstellen, in en tot jezelf spreken, je doel evalueren en met je emoties omgaan en je eigen gedrag ordenen en problemen oplossen. 

Na afloop van de cursus ben je vertrouwd met deze begrippen en in staat ze te bespreken met cliënten.

Tijdens vier bijeenkomsten ga je aan de slag met deze executieve functie(s) en leer je hoe je dit met anderen kunt bespreken. In iedere bijeenkomst bespreek je de zelfstudie en wordt de theorie gekoppeld aan de praktijk.

Bijeenkomst 1

In de eerste bijeenkomst staan kennismaking, algemene introductie over zelfregulatie en de executieve functie 'je gewaar worden van jezelf' centraal. Je leert je medecursisten kennen en krijgt een eerste overkoepelende introductie in het begrip zelfregulatie. Ook duik je meteen de diepte in en leer je meer over de eerste executieve functie en waarom deze zo belangrijk is om jezelf te kunnen reguleren.

Bijeenkomst 2

De tweede bijeenkomst staat in het teken van de twee volgende executieve functies: 'jezelf beheersen' en 'je dingen voorstellen', welke onmisbaar zijn bij het stellen van doelen en het bewust vormgeven van je eigen gedrag. Een belangrijke basis voor het dagelijks functioneren dus.

Bijeenkomst 3

In bijeenkomst drie komen de executieve functies 'in en tot jezelf spreken' en 'je doel evalueren en met je emoties omgaan' aan bod. Deze executieve functies leveren een belangrijke bijdrage aan het beïnvloeden van je gedachten en emoties. 

Bijeenkomst 4

In de laatste bijeenkomst wordt de zesde executieve functie 'je eigen gedrag ordenen en problemen oplossen' besproken en reflecteer je samen met je medecursisten en docent op de cursus.

Schrijf je in

De volgende cursus EPZ start in september 2024. Heb je interesse in de cursus EPZ op maat voor jouw organisatie? Neem dan contact op met Leven Lang Ontwikkelen via [email protected].

Praktische informatie

Ben je van plan om het Educatief Programma Zelfregulatie te volgen? Lees hier de praktische informatie over de studie-investering, locatie en kosten.

Studie-investering: voor de bijeenkomsten van de cursus staat 18 uur, verdeeld over vier bijeenkomsten (4,5 uur per bijeenkomst). Deze bijeenkomsten vinden plaats binnen vijf weken. Daarnaast kun je rekenen op één uur zelfstudie per bijeenkomst. In totaal staat er voor de cursus 22 uur.

Kosten: de kosten voor het programma bedragen € 475,- per cursist (incl. werkboeken en een certificaat na afronding).

Locatie: de training vindt plaats op de hogeschool.

Data en tijden (inclusief een half uur pauze):

  • Maandag 12 februari, 10.00-14.30 uur
  • Maandag 4 maart, 10.00-14.30 uur
  • Maandag 18 maart, 10.00-14.30 uur
  • Maandag 8 april, 10.00-14.30 uur

De huidige training is gestart. In september 2024 start er weer een nieuwe training.

Nascholingsaanbod Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie

Op het gebied van Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie worden verschillende nascholingen aangeboden. Voor alle nascholingen en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.