Hogeschool Leiden

Functioneel trainen van ouderen (FTO)

Na de scholing bent u in staat om het trainingsprogramma Functioneel Trainen van Ouderen toe te passen bij een groep ouderen (een bewegingsprogramma van 12 weken). De oefeningen worden uitgevoerd in circuit-vorm in een (oefen)zaal. Het sluit zo veel mogelijk aan bij functionele ADL-activiteiten die gebleken problematisch zijn voor ouderen. Ook heeft u kennis gemaakt met twee specifieke toepassingen van het FTO, namelijk Looptraining en Valpreventie volgens FTO principes.

Lees meer achtergrondinformatie over FTO

Inhoud

Het trainingsprogramma bestaat uit 3 fasen: 1. Oefenfase (2 weken), 2. Variatie fase (4 weken), en 3. ADL fase (6 weken). 

Het doel van Functionele Training Ouderen is dat senioren hun fysieke zelfredzaamheid behouden of vergroten door de drie belangrijkste dagelijkse activiteiten te trainen en door (ruim) voldoende conditie op te bouwen voor het uitvoeren van dagelijkse bewegingsactiviteiten bestemd voor ouderen. Om zelfredzaamheid te behouden of vergroten wordt in de Functionele Training Ouderen gewerkt aan:

  1. het prikkelen en integreren van de lichaamssystemen,
  2. het opbouwen van reserve capaciteit en
  3. actieve leefstijl door middel van
  4. dagelijkse activiteiten.

Doel

Na de scholing bent u in staat om het programma Functioneel Trainen van Ouderen (FTO) toe te passen bij een groep ouderen. U heeft kennis verworven over de uitgangspunten van FTO en bent bekend met de benodigde klinimetrie. Ook heeft u inzicht gekregen hoe u een opbouw in intensiteit en complexiteit kan integreren in een functionele training en u bent in staat om het programma praktisch uit te voeren. Ook heeft u kennis gemaakt met twee specifieke toepassingen van het FTO, namelijk Looptraining en Valpreventie volgens FTO principes.

Beroepsrollen, competenties en resultaat

De beroepsrol die ontwikkeld wordt is hulpverlener. De competenties die hierbij horen zijn diagnostisch en therapeutisch handelen.

Voor wie?

Deze nascholing is bedoeld voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die in de eerste, tweede of derde lijn ouderen trainen of willen trainen ter behoud van hun zelfstandigheid. Voor beweegagogen en buurtsportcoaches (ALO) die affiniteit hebben met het trainen van ouderen zou deze cursus ook passend zijn.

Bekijk alle praktische informatie

Beoordeling en certificaat

Bij 100% aanwezigheid, voldoende inzet en het voldoen aan de opdrachten wordt na afloop van de cursus aan de deelnemers een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

N.B. Accreditatie is alleen aangevraagd voor fysiotherapeuten.

Meer informatie over kosten en inschrijven

Accreditatiepunten

Het KNGF heeft de cursus Functioneel trainen van ouderen geaccrediteerd met 12 punten voor de registers Algemeen fysiotherapeut of Geriatriefysiotherapeut .

Stichting Keurmerk Fysiotherapie heeft de cursus geaccrediteerd met 12 KU.