Hogeschool Leiden

Smaakprofielen - Synthese van geurstoffen

Op het Foodlab wordt er onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van voeding. Smaak is hierin een interessante en zeer belangrijke pijler en vormt de basis voor het huidige project, dat uitgevoerd zal worden in opdracht van een grote producent van geur- en smaakstoffen. Deze smaakstoffen vind je terug in talloze dranken, melkproducten en hartige en zoete levensmiddelen. Voor de ontwikkeling van nieuwe geuren en smaken is onze opdrachtgever voortdurend op zoek naar nieuwe verbindingen, die een interessant geur- en/of smaakprofiel kunnen bezitten.

Het doel van het project is de synthese van verschillende geurstoffen op basis van aldolreacties. Hierbij zal er in beginsel uitgegaan worden van vertakte aldehydes. Deze vertakte uitgangsstoffen kunnen in een later stadium ook worden gecombineerd met lineaire aldehydes of ketonen. Reductie van het ontstane alkeen geeft toegang tot weer een nieuwe groep mogelijk interessante geurstoffen (zie figuur 1).

Hogeschool Leiden

Figuur 1: Schematische weergave van een homo-aldolcondensatie van twee soorten vertakte aldehydes, gevolgd door reductie van het ontstane alkeen.  

Er wordt gestart worden met homo-aldolreacties. De meest eenvoudige vertakte aldehyde vormt een speciaal geval in de reeks, aangezien het product van de homo-aldol reactie van isobutyraldehyde geen condensatie kan ondergaan en leidt tot de introductie van een stereocentrum. Onderzoek naar chemische resolutie van de enantiomeren maakt deel uit van het project.  

Onderzoeksdoel

Verschillende gezuiverde en gekarakteriseerde producten van aldol condensaties en derivaten hiervan, ten behoeve van technische geurevaluatie. 

Technieken

  • DLC
  • NMR
  • IR

Projectinformatie

Type project Contract research
Looptijd 1 jaar
Status Lopend

Onderzoeksgroep(en)

Foodlab Leiden
Projectleiding Angelic van der Aar (BM)
Docentonderzoeker(s) Alphert Christina (Chemie)
Analist(en) Emiel Rodenburg (Chemie), Boris Weesing (Chemie)
Student(en) 1 student Chemie 4e jaars
Partner(s) Givaudain