Hogeschool Leiden

Onderzoek

Over voedsel is nog veel te ontdekken. Op het Foodlab doen wetenschappers, docenten en studenten toegepast onderzoek in samenwerking met en in opdracht van het mkb. Bijvoorbeeld op het gebied van plantinhoudsstoffen (bv groenten, kruiden), textuurbepalingen (bv kweekvlees) en samenstelling (fermentatie producten als kefir, desem en kombucha). Daarnaast wordt voeding in samenhang met het microbioom (de darmflora) met betrekking tot ziekte en gezondheid onderzocht. Ook wordt in opdracht van het bedrijfsleven toegepast onderzoek gedaan naar voedselverbetering en voedselveiligheid. 

In het Foodlab wordt tevens gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe smaken. Op het Foodlab mag in tegenstelling tot de meeste laboratoria worden gegeten, gedronken en geproefd. Het is een uniek lab met de nieuwste apparatuur.

Onderzoeksprojecten

Sinds de start van het Foodlab in 2018 weten bedrijven de weg naar het Foodlab te vinden. Bijvoorbeeld bedrijven die het fermentatieproces van zuurdesem beter willen bewaken en twee ondernemers met een eigen groothandel met een vraag over de structuur van vleesvervangers  

Verschillende lectoraten en een vakgroep zijn met hun expertise betrokken bij het onderzoek op het Foodlab. In samenwerking met het lectoraat Metabolomics wordt gekeken naar de bacteriën en schimmels die aanwezig zijn bij gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kefir, kombucha en miso. Studenten van de vakgroep Food identificeren bijvoorbeeld de micro-organismen m.b.v. sequencen met de MinION. Binnen het lectoraat Bio-informatica (de vakgroep) werken studenten mee aan analyseren van de data van het Foodlab en lectoraat Metabolomics. Met het lectoraat Metabolomics wordt ook gewerkt aan de detectie van (plant)inhoudsstoffen met behulp van GC-MS (gaschromatografie), waaraan een ‘neus’ hangt waarin de verschillende aroma’s ook geroken kunnen worden. In samenwerking met het lectoraat Genome-based Health doet het Foodlab samen met Wageningen Plant Research (WPR) onderzoek naar smaakstoffen in vloeistoffen met een artificiële tong. Lees meer over het Tongue on a chip project.  In 2021 heeft het Foodlab een RAAK-mkb subsidie ontvangen van SIA voor het onderzoek naar fermentatieprocessen. 

Bekijk alle actuele onderzoeksprojecten van het Foodlab.

Danny Dukers.

Zelf een onderzoeksproject opstarten?

Neem contact op met het Foodlab via [email protected] of +31 (0)71 518 87 52. Of kom langs! 

Adresgegevens 

Foodlab Leiden
Biopartner Center 
J.H. Oortweg 21 
2333 CH Leiden