Hogeschool Leiden

Onderzoek

Over voedsel is nog veel te ontdekken. Op het Foodlab doen wetenschappers, docenten en studenten toegepast onderzoek in samenwerking met en in opdracht van het mkb. Bijvoorbeeld op het gebied van plantinhoudsstoffen, textuurbepalingen en ingrediëntcombinaties en in samenhang met het microbioom (de darmflora), met betrekking tot ziekte en gezondheid. 

Ook wordt er in het Foodlab gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe smaken. Op het Foodlab mag in tegenstelling tot de meeste laboratoria worden gegeten, gedronken en geproefd. Het is een uniek lab met de nieuwste apparatuur zoals rotatiefilmverdampers en grote centrifuges.

Onderzoeksprojecten

De eerste bedrijven weten de weg naar het Foodlab te vinden. Een verkoper van kokend-waterkranen die een oplossing zoekt voor kalkaanslag in de boiler. Twee ondernemers met een eigen groothandel met een vraag over de structuur van vleesvervangers. In samenwerking met het lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek wordt gekeken naar de bacteriën en schimmels die aanwezig zijn bij gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kefir, kombucha en miso. Binnen het lectoraat Bio-informatica werken studenten mee aan het sequensen van bacteriën met de MinION. Samen met het lectoraat Metabolomics wordt gewerkt aan de detectie van (plant)inhoudsstoffen met behulp van GC-MS (gaschromatografie), waaraan een ‘neus’ hangt waarin de verschillende aroma’s ook geroken kunnen worden.

Danny Dukers.

Zelf een onderzoeksproject opstarten?

Neem dan contact met het Foodlab via foodlab@hsleiden.nl of +31 (0)71 518 87 52. Of kom langs!

Adresgegevens

Foodlab Leiden
Biopartner Center
J.H. Oortweg 21
2333 CH Leiden