Hogeschool Leiden

Microbioomdiversiteit in zebravislarven

Gefermenteerde dranken zoals Kombucha (gefermenteerde thee) en Kefir (gefermenteerde melk) worden gemaakt met behulp van een complexe samenleving van microbiële culturen (bacteriën, gisten en schimmels). Ondanks dat deze producten steeds meer worden geconsumeerd zijn op dit de effecten op de gezondheid nog grotendeels onbekend. Foodlab Leiden doet samen met Universiteit Leiden onderzoek naar de probiotische eigenschappen van deze fermentobiomen. Hiervoor maken we gebruik zebravislarven en van nanopore sequencing techniek. 

In een pilotstudie zagen wij dat de micro-organismen uit kombucha in de darmen van de larven koloniseren. Wij willen nu doormidden van culturomics, sequencing en qPCR bepalen welke van de micro-organismen de darmen koloniseren. Hiervoor moeten uit de darmen DNA worden geïsoleerd. De DNA-isolatie methode moet worden geoptimaliseerd om de variëteit van micro-organismen te kunnen bepalen zonder dat het DNA van de larven wordt gemeten. 

Technieken

  • Microbiologische kweektechnieken
  • Microscopie
  • Zebravislarven
  • Moleculaire technieken (qPCR, sequencing)

Projectinformatie

Type project Intern gefinancierd
Looptijd 1 jaar
Status Lopend

Onderzoeksgroep(en)

Foodlab Leiden
Projectleiding Angelic van der Aar (BM), Floyd Wittink (BI)
Docentonderzoeker(s) Angelic van der Aar (BM)
Analist(en) Marian Bolk (BM)
Student(en) 2 studenten BM 4e jaars
Partner(s) Universiteit Leiden