Hogeschool Leiden

Kweekvlees - Testen van verschillende kweekmedia

De productie van kweekvlees ter vervanging van vlees van dieren klinkt als toekomstmuziek, maar is dichterbij dan je denkt! Om kweekvlees te maken worden spiercellen in kweek gedifferentieerd en opgegroeid tot functionele spieren. Hierbij is echter nog veel onderzoek nodig naar hoe dit proces zo optimaal en kost-efficiƫnt mogelijk uitgevoerd kan worden. In dit project focussen we ons op het optimaliseren van de kweek van spiervezels op de Hogeschool zodat we verschillende kweekmedia en samenstelling van media kunnen vergelijken. Verder zullen er biochemische assays worden opgezet om de effecten van het kweekmedium op de functie van de cellen te kunnen analyseren, zoals bijvoorbeeld het meten van veranderingen in eiwitconcentratie, vezelvorming en genexpressie.

Technieken

  • Celkweek
  • mRNA extractie uit weefsel
  • Immunokleuringen
  • PCR
  • Western blot

Projectinformatie

Type project Intern gefinancierd
Looptijd 2 jaar
Status Lopend

Onderzoeksgroep(en)

Foodlab Leiden
Projectleiding LCAB; Laurie Mans (BM), Angelic van der Aar (BM)
Docentonderzoeker(s) Mieke Huijbers (BM), Celine van der Valk (BM), Laurie Mans (BM)
Analist(en) Marian Bolk
Student(en) 1 student BM 4e jaars
Partner(s) Meatable