Hogeschool Leiden

Het metatranscriptoom van Kombucha

In een complexe populatie zoals aanwezig in kombucha volstaat het niet om alleen het taxonomisch profiel te bepalen, het is vaak de functie die een populatie uitvoert waar men achter wil komen. Hiervoor worden naast metaboloom analyses ook metatranscriptoom analyses opgezet. Metatranscriptomics geeft aan welk deel van de genetische informatie gebruikt wordt en kan richting geven aan de te gebruiken strategie bij metabolomics. Het analyseren van het metatranscriptoom van Kombucha is een echte uitdaging door de combinatie van bacteriën en gisten die hierin aanwezig zijn. We hopen met deze analyses meer te kunnen zeggen over de fermentatieprocessen en de manier waarop deze beïnvloed kunnen worden, daarnaast zal dit een proof of concept zijn om metatranscriptomoics bij metagenoom projecten in te kunnen zetten.

Technieken

  • RNA-isolatie
  • RNA sequencing

Projectinformatie

Type project Intern gefinancierd
Looptijd 2 jaar
Status Lopend

Onderzoeksgroep(en)

Foodlab Leiden, Bio-informatica
Projectleiding Floyd Wittink (BI), Angelic van der Aar (BM)
Docentonderzoeker(s) Bart Appelhof (BM)
Analist(en) Nikola Petrusevski (BM)
Student(en) 1 student BM 4e jaars
Partner(s)  -