Hogeschool Leiden

Lectoraat Diversiteit & Inclusie doet onderzoek naar inclusiebeleving op TU Delft

De Delftse onderwijsinstelling gaat aan de slag met aanbevelingen uit het lectoraatsonderzoek, die de organisatie nog inclusiever kunnen maken.

Diversiteit is een van de kernwaarden van de Techniche Universiteit Delft (TU Delft). De TU Delft wil iedereen gelijke kansen bieden in een omgeving die alle medewerkers en studenten de veiligheid biedt en de ruimte om te kunnen floreren. Want zo’n inclusieve werkomgeving is noodzakelijk voor het vergroten en behouden van diversiteit binnen de organisatie, aldus de TU Delft. Daarom liet het Diversity & Inclusion Office van de universiteit een onderzoek uitvoeren naar de inclusiebeleving binnen de Delftse onderwijsinstelling. Dit onderzoek Inclusiebeleving van medewerkers TU Delft doorgelicht werd uitgevoerd door onderzoekers van het Lectoraat Diversiteit & Inclusie van Hogeschool Leiden.

Diversiteit een verrijking voor de academische omgeving

Aan het onderzoek namen tussen september en november 2022 1.582 medewerkers deel die bij de universiteit werken. Voor het verwerken van de gegevens en het doen van aanbevelingen trokken de onderzoekers van het lectoraat van de hogeschool en het Diversity & Inclusion Office van de TU Delft een jaar uit. Inmiddels is het onderzoek afgerond en aangeboden aan het College van Bestuur van de TU Delft. Het onderzoek laat voor een groot deel een positieve ontwikkeling zien binnen de Delftse universiteit en haar faculteiten en diensten: 87 procent van de respondenten zegt diversiteit een verrijking voor de academische omgeving te vinden. En een meerderheid (70 tot 76 procent) van de deelnemers is tevreden over de mate van inclusie die zij zelf ervaren.

Aanbevelingen

Toch moeten er ook nog stappen worden gezet, want ongeveer een kwart van de deelnemers (24 tot 30 procent) ervaart nog niet altijd, of op elk moment, een voldoende mate aan inclusiviteit. Vooral wetenschappelijk personeel en medewerkers die zich als minderheid identificeren ervaren minder inclusie. Ook zegt 20 procent van de TU-deelnemers dat in hun directe werkomgeving collega’s soms worden buitengesloten, omdat ze anders zijn. De onderzoekers doen op basis van deze en andere uitkomsten aanbevelingen om van de TU Delft in de toekomst een nog inclusievere en meer diverse plek te maken. Leidinggevenden moeten daarbij het voortouw nemen. “Wanneer zij het belang van diversiteit benadrukken en oog hebben voor verschillen, voelen medewerkers zich meer betrokken bij en verbonden met de TU Delft dan wanneer dat niet het geval is”, schrijven de onderzoekers in het rapport.