Hogeschool Leiden

Abstracts

Bekijk het overzicht van de abstracts van de sprekers op het Symposium E-Discovery 2015.

Arnout de Vries

Social Media: Het Nieuwe DNA

Social media zorgt voor een nieuwe revolutie in de opsporing, zoals DNA dat dertig jaar geleden was. Maar social media speelt hierin een dubbelrol. Net als DNA is het een belangrijke informatiebron. Maar het is tevens het nieuwe platform waarop de ‘digitale’ rechercheur en de online Sherlock Holmes (samen) werken aan opsporing. Social media democratiseert de opsporing en maakt de rol van burgers hierin nog belangrijker. Dit vereist een verandering van het ‘DNA’ van iedere agent, een ’game changer’ in alle facetten van het politiewerk.

Geert Lovink

From Wikileaks to Snowden: Whistleblowing Strategies

In this presentation I will give a short overview of recent activist strategies how to deal with whistleblowing material. Focussing on the period 2009-2015, we’ll spam the period from Wikileaks to Snowdon and discuss a range of examples of publicized datasets. Have all documents been made accessible? Are they searchable? Is there a sustainable model to archive and preserve the material and is it useful to start thinking about institutions that will host these sensitive data on the long run?

Jason Baron

From E-Discovery to Information Governance

Op het symposium zal Jason Baron weer spreken. Jason was vier jaar geleden ook spreker op het symposium in 2011 en speelt de hoofdrol in The Decade of Discovery. Jason zal de film inleiden en deelnemen aan het discussiepanel dat aansluitend wordt gehouden.

John Jansen

Alles wat op het web te vinden is, onweerlegbaar bewijs

Bij het beschikbaar krijgen van gewenste informatie zijn twee stromingen te benoemen:

  1. Het verantwoorden van informatiestromen.
    De afgelopen jaren zijn organisaties steeds meer gedigitaliseerd. Daar waar vroeger papieren dossiers heerste, is het nu de elektronische snelweg waar de informatie wordt verspreid. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het nemen van maatregelen om die informatieberg te kanaliseren. E-discovery, compliance en governance zijn allemaal voortgekomen uit de behoefte en noodzaak om informatie toegankelijk te houden als antwoord op regelgeving.
  2. Het vinden van informatie op de digitale snelweg ter ondersteuning van “bewijsmateriaal”
    Deze stroming komt voort uit de behoefte informatie ter vergaren als bewijsmateriaal in een zaak. Er is veel informatie beschikbaar: websites, sociale media, blogs etc. Het simpel maken van een screenshot is dan niet meer voldoende. Het verzamelen van dit materiaal is tijdrovend. Deze workshop gaat over de verschillende vormen van informatie verzamelen en de technieken waarmee je dit kan doen.

Henk Alles

Has Twitter forced us into a present shock?

This is the age of data, the age of evidence and facts, not opinion and gut instinct. Twitter the social media site that conveys thoughts, experiences and ideas is more about sociology and psychology than technology. Making sense of Tweets without software that understands natural language can be difficult. It is so much data that it is hard to organize, analyse and interpret. This is a huge challenge, and a massive opportunity. Analysing this ever-growing set of 140 character messages helps fighting cyber-bullying and crime, signal suicidal behaviour, fill job vacancies, increase marketing yield and even make money by predicting the stock market. Ultimately, it is about understanding human behavioural. In the time it takes you to read this synopsis, more than three thousand new tweets appeared.

Hans Henseler

Who is involved? Semantic Search voor E-Discovery

Technology assisted review is inmiddels een bekend begrip geworden binnen E-Discovery. De bekendste vorm is predictive coding waarbij ervaren onderzoekers met voorbeelden de computer leren wat relevant en wat niet relevant is. Maar bij zogenaamde early case assessment zijn er nog geen voorbeelden. De gebruiker weet eigenlijk nog niet precies waar zij of hij naar op zoek is. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg zonder dat de gebruiker weet hoe de speld er uit ziet. In dat geval zijn er geen voorbeelden voor handen en is het te vroeg voor predictive coding. In de information retrieval staat deze vorm van zoeken bekend als exploratory search. In het onderzoeksproject Semantic Search voor E-Discovery wordt met subsidie van NWO door het lectoraat E-Discovery en de Information en Language Processing Systems groep van de UvA  onderzoek gedaan naar de toepassing van text mining en exploratieve search in het kader van early case assessment. De presentatie gaat in op de toepassing van sociale netwerk analyse in combinatie met entity association en topic extraction om snel inzicht te geven te geven in grote hoeveelheden informatie in een E-Discovery onderzoek.

Terug naar het programma