Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Projectmatig werken in het lab

Cursus
 • Duur: 2 dagdelen
 • Start: 22-11-2024
 • Bewijs van deelname
 • Prijs: € 680,-
Schrijf je in

Professionals uit labs kennen we als aanpakkers. Doeners die weten wat er gedaan moet worden en die hier heel efficiënt in zijn. Dit gaat goed op bekend terrein. Op minder bekend terrein kan die voortvarendheid uiteindelijk minder efficiënt zijn, of zelfs tegen gaan werken. Denk hierbij aan nieuwe, soms eenmalige taken en opdrachten of complete projecten.

Al doende uitvinden werkt dan niet meer zo goed. Dat heeft alles te maken met afhankelijkheden die meer gecompliceerde taken, opdrachten of projecten met zich meebrengen. Het vraagt meer voorwerk en een bredere blik tijdens de uitvoering. Iets meer denken dus, voor, tijdens én na het doen. Eigenlijk: iets meer projectmatig werken.

Nu hoef je geen projectmanager te worden om dit goed te kunnen. Wel is het nodig meer inzicht te krijgen in processen die je moet doorlopen, belangen die een rol spelen en de communicatie die dat vraagt. Maar ook het belang van afbakening en wat dat van je vraagt moet je onder ogen zien. Denk aan verantwoordelijkheden, geld, tijd en capaciteit. Al deze aspecten hebben invloed op het draagvlak en daarmee het succes van een project.

In de training Projectmatig werken doe je kennis en vaardigheden op om taken, opdrachten en projecten efficiënt en effectief uit te voeren. 

Rozemarijn Roerink - Cursist
De directe, praktische aanpak van de inhoud met behulp van herkenbare voorbeelden was heel verhelderend. Ik heb ontzettend veel geleerd.
Katrien Bijnens - Cursist
De cursus was goed op tempo en prettig gevarieerd met een balans tussen de theorie en praktische oefeningen. De uitleg was helder en de cursus was goed gestructureerd opgebouwd.

Iets voor jou?

Je bent een laboratorium professional of medewerker in een verwante functie die extra taken / opdrachten / projecten doet zoals het voorbereiden en invoeren van een nieuwe werkwijze, het optimaliseren van een werkproces, de voorbereiding van de aanschaf van apparatuur, het voorbereiden van een onderdeel van een accreditatie of van het samengaan van afdelingen, het verbouwen van een ruimte, etc.

Foto van presentatie die wordt gegeven over timemanagement

Over de training

Tijdens de twee middagen van 13.00-17.00 uur ontdek je waar op te letten voor, tijdens en na een taak / opdracht / project dat je projectmatig aanpakt. Je leert de processen die je moet doorlopen, belangen die een rol spelen, het belang van afbakening en de communicatie die dit alles vraagt. 

Door deze aanpak zal je taak / opdracht / project soepeler en met meer plezier verlopen. 

Kernelementen van de training

 • Vanuit persoonlijke casuïstiek, vragen en behoeften
 • Kleine groep met maximaal 10 deelnemers
 • De heterogeniteit van de groep stimuleert het leerproces

In deze training doe je kennis en vaardigheden op om unieke taken, opdrachten en projecten efficiënt en effectief uit te voeren. De training bestaat uit twee dagdelen; een kleine investering, met uitzicht op veel positief effect voor je werk. Niet dat je na deze training volleerd bent, maar je weet beter wat een projectmatige aanpak brengt en vraagt, en wat jij daarvoor hebt te doen. 

De training is kleinschalig en maatwerkgericht. Iedere cursist werkt tijdens de cursus aan zijn / haar eigen project. Dit maakt dat er veel ruimte is voor de vragen die voor jou van belang zijn en voor oefeningen die aansluiten bij jouw behoefte. De kennis en kunde die je opdoet pas je dan ook direct toe in jouw eigen project. Je werk wordt er niet alleen beter van, maar vooral ook leuker. Voor jezelf en je omgeving.

 

Leerdoelen

Je leert: 

 • waar je op kunt letten voor, tijdens en na een taak / opdracht / project dat je projectmatig aanpakt
 • de processen die je moet doorlopen, belangen die een rol spelen, het belang van afbakening en de communicatie die dit alles vraagt
Programma

Programma Projectmatig werken in het lab (wijzigingen voorbehouden)

Dag 1 

 1. Aannemen van een opdracht
 2. Belang van goede afspraken
 3. Beschrijven van het project

Dag 2 

 1. Maken van een activiteitenplan
 2. Beheersen van het project
 3. Risico’s onder controle brengen
Over de docent

De training wordt gegeven door gastdocent Maarten Rienks. Maarten is ervaren coach en trainer, onder andere op het gebied van projectmatig werken. Daarnaast adviseert en begeleidt hij bij organisatieontwikkel- en samenwerkingsvragen.

‘Ik houd mij graag bezig met lastige vragen op het grensvlak van ‘mens en organisatie’. De insteek van de methode van Projectmatig Creëren die ik voor de training gebruik sluit daar goed op aan, omdat het de ‘menskant’ van het projectmatig werken zo nadrukkelijk naar voren haalt. Projectmatig werken gaat dan ook niet alleen over de inhoud van het project, maar ook over de mensen die erbij betrokken zijn, bovenal over jezelf.’

Aanvullende informatie

De training is ontwikkeld in samenwerking met Maarten Rienks en is afgestemd op medewerkers uit laboratoria. Deelnemers brengen hun eigen taak / opdracht / project mee naar de training. Als je op het moment van de training geen geschikt project hebt, dan zorgen wij voor een voorbeeldproject waar je aan kunt werken.
Voor aanvang van de cursus vraagt Maarten je om wat voorbereiding te doen.

Opleidingstraject op maat

Voor alle cursussen van het Centrum Bioscience en Diagnostiek is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen. De kracht hiervan is dat we tijdens de cursus direct kunnen inspelen op de unieke werksituatie en trainingsbehoeften van jouw organisatie. Je kunt hierbij kiezen voor een incompanytraining voor een groep medewerkers of een individueel traject.

Meer informatie aanvragen?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een maatwerktraject voor jouw organisatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 071-5188743/753 of [email protected].

Puur praktisch

Duur en locatie

Tijden
13.00-17.00 uur

Omvang
8 uur theorie

Locatie
Hogeschool Leiden

Kosten en planning

Prijs
€ 680,- (bij inschrijving vóór 16 augustus 2024 € 620,-)

Cursusdata
22 november en 6 december 2024

Inschrijven

De eerstvolgende training Projectmatig werken in het lab start op 22 november 2024. Wil je verzekerd zijn van een plaats? Schrijf je in vóór 11 oktober 2024. Er zijn maximaal 12 plaatsen beschikbaar.

 

 

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar je komst. De eerstvolgende training Projectmatig werken in het lab start op 22 november 2024. 

Tip: Schrijf je in vóór 16 augustus 2024 en ontvang vroegboekkorting. 

Schrijf je in

Twijfel je nog?

Wil je hulp bij het kiezen van de juiste nascholing? Of heb je een andere vraag? Gebruik het contactformulier, bel 071-51 88 743 of 071-51 88 753 of stuur een e-mail naar [email protected].

Neem contact op

Centrum Bioscience en Diagnostiek

Ontwikkel jouw groei

Deze cursus maakt onderdeel uit van het nascholingsaanbod van Centrum Bioscience en Diagnostiek (CBD). Het vakgebied life science en health staat nooit stil. Samen met diverse partners uit het werkveld ontwikkelt CBD daarom opleidingen en nascholingen die inspelen op wat er, nu én in de toekomst, nodig is in de sector.

Meer weten over CBD

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum Bioscience en Diagnostiek niet!

Meld je aan
Kijk nog even verder

Blijf jezelf ontwikkelen

Effectieve communicatie in het lab

Cursus
Lees meerover Effectieve communicatie in het lab
Student LCAB bezig in laboratorium met pipetten

Timemanagement in het lab

Cursus
Lees meerover Timemanagement in het lab
Student LCAB bezig in laboratorium met pipetten

Leiderschap in het lab

Cursus
Lees meerover Leiderschap in het lab
foto van cursisten

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.