Oplossingsgericht coachen
Zo krijg je de ander in beweging!
- Duur: 1 dag
- Start: in overleg
- Kosten: variabel
- Certificaat
- Gezondheidszorg
- Accreditatie V&VN kan aangevraagd worden

Vind jij het lastig om als praktijkopleider of werkbegeleider een passieve student in beweging te krijgen? Of kom jij steeds met oplossingen waar de ander niets mee doet? Tijdens deze eendaagse training leer je hoe je oplossingsgerichte coachingstechnieken inzet, waarmee je de ander op een prettige manier in beweging krijgt.

Met creatieve werkvormen breng ik individuen en groepen in beweging. Ik laat mensen graag inzien waar hun kwaliteiten en krachten liggen, zodat ze deze ook bij anderen leren ontdekken. Waar ik graag naar toe werk in deze training? Zorgprofessionals die de regie bij de student durven leggen en deze helpt om vertrouwen te krijgen in eigen kunnen om zaken aan te pakken.
Iets voor jou?
- Je bent praktijkopleider of werkbegeleider in de zorg.
- Je wil je leerlingen/studenten goed begeleiden bij hun leerproces.
- Je wil technieken krijgen om meer coachend te werk te gaan, zodat de regie meer bij de leerling/student komt te liggen.

Over de training
Tijdens de training ‘Oplossingsgericht coachen, zo krijg je de ander in beweging’:
- Leer je de principes van oplossingsgericht coachen.
- Ervaar je verschillen in taal en gevoel met probleem- en oplossingsgerichte vragen.
- Ken je de basistechnieken van oplossingsgericht coachen om een student op coachende wijze te begeleiden.
- Leer je een oplossingsgericht gesprek voeren.
- Maak je afspraken over de transfer naar de praktijk (hoe kun je het geleerde blijvend toepassen?).
Meerwaarde voor de werkgever
Praktijkopleiders en werkbegeleiders spelen een belangrijke rol in het leerproces van studenten. Om de begeleidingsrol van praktijkopleiders of werkbegeleiders zo goed mogelijk te vervullen, zijn kennis en vaardigheden van coachingstechnieken essentieel. De praktijkopleider of werkbegeleider is hierdoor in staat de student meer regie te geven over het leerproces.
De praktijkopleider is door een coachende houding goed in staat om naast de student te staan en deze te begeleiden bij het leerproces. De student krijgt hierdoor helder waar hij/zij naartoe wil en welke opties er zijn om dat te bereiken. Ook krijgt de student zicht op welke belemmeringen en overtuigingen deze doelen in de weg staan. De begeleidingsrelatie tussen praktijkopleider en student kan zich verdiepen waardoor de student zich meer ondersteund voelt in het leerproces.
Het aanleren van oplossingsgerichte coachingstechnieken is hierbij helpend. Praktijkopleiders ervaren het verschil in een probleemgerichte en oplossingsgerichte benadering en trainen verschillende technieken. Tijdens de training doen zij al ervaring op met nieuw gedrag.
Met de geleerde technieken als houvast voor in de praktijk, meer theoretische kennis én zelfvertrouwen door de feedback die ze hebben gekregen, gaat de praktijkopleider terug de werkvloer op. De praktijkopleider staat steviger in zijn/haar schoenen, wat de kwaliteit van het begeleiden en het leerklimaat ten goede komt.
Werkwijze
In de training Oplossingsgericht Coachen leer je in één dag de belangrijkste principes van het coachen en kun je deze toepassen in je werk.
Je leert hoe je een gesprek kunt voeren waarbij je de ander in beweging krijgt. Je leert de kracht van de wondervraag en kunt aan de hand van schaalvragen de ander coachen bij het bereiken van zijn/haar doelen. We trainen de nieuwe vaardigheden tijdens de bijeenkomst, zodat je het daarna, met behulp van een stappenplan als houvast, in de praktijk kunt toepassen.
Over de trainer
De training wordt ontwikkeld en verzorgd conform de methode van Karin de Galan en verzorgd door gecertificeerde Karin de Galan trainers van het CBNV van Hogeschool Leiden.
Eefje van Wersch
Eefje heeft klinische en ontwikkelingspsychologie gestudeerd. Na een aantal jaren als therapeut binnen de GGZ te hebben gewerkt, heeft zij de overstap gemaakt naar het hoger onderwijs. Binnen de opleiding Toegepaste Psychologie heeft zij als docent verschillende rollen vervuld, met als specifieke aandachtsgebieden toetsing en het begeleiden en coachen van studenten. Sinds augustus 2021 is Eefje docent en coördinator van de Opleiding tot Praktijkopleider in de gezondheidszorg en sinds 2024 gecertificeerd Karin de Galan trainer bij het Centrum Bij- en Nascholingen Verpleegkunde.
Na afronding
Je weet hoe je de technieken op jouw student en collega kunt toepassen, zodat de ander een helder beeld krijgt van de situatie en mogelijke oplossingen. Ook sta je steviger in je schoenen als begeleider, wat de kwaliteit van het begeleiden en het leerklimaat ten goede komt. Dit zorgt bij jullie allebei voor meer energie, plezier en resultaat.
Puur praktisch
Doelgroep en deelnemers
Doelgroep
Deze training is geschikt voor zorg- en welzijnsprofessionals met minimaal een MBO4 diploma:
- Verpleegkundigen
- Verzorgenden
- Sociaal werkers
- Agogisch-maatschappelijk werkers
- Fysiotherapeuten
- Oefentherapeuten
- Logopedisten
- Ergotherapeuten
- Diëtisten
- Praktijk- en werkbegeleiders
Deelnemers
We hanteren een kleine groepsgrootte van maximaal 12. Op deze manier kunnen wij écht goed aansluiten bij alle individuele (ontwikkel) behoeftes, waardoor we de kwaliteit kunnen bieden die je van ons mag verwachten.
Data en locatie
Data
Deze training duurt 1 dag (9:00-16:30 uur).
Locatie
Bij voorkeur wordt de training op locatie van Hogeschool Leiden verzorgd, vanwege de benodigde faciliteiten voor de training. In-company is ook mogelijk.
Kosten en planning
Kosten
We hanteren een vaste prijs voor deze training voor een groep van maximaal 12 zorgprofessionals: € 2.950,- vrijgesteld van BTW.
Voor deze prijs passen wij de training aan op de leerbehoefte van jou en je collega’s. We voeren hiervoor een intakegesprek met de opdrachtgever en toekomstige deelnemers. Het gebruik van literatuur, locatiehuur en catering op de locatie van Hogeschool Leiden zijn inbegrepen in de prijs.
Heb je interesse of vragen over deze training? Stuur een mail naar [email protected] voor een offerte op maat.
Certificaat
Je ontvangt voor deze training een certificaat als bewijs van deelname van Hogeschool Leiden.
Literatuur
Voor deze training voorziet Hogeschool Leiden je van literatuur en materialen.
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.
Twijfel je nog?
Diana van der Boon

Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.
Kijk nog even verder
Opleiding tot Praktijkopleider in zorg & welzijn

Effectief samenwerken en opkomen voor jezelf


Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.