Digitale Geletterdheid
- Duur: 1 dagdeel
- Start: op aanvraag
- Kosten: n.n.b.
Onze leerlingen groeien op in een wereld waarin media en technologie niet meer weg te denken zijn. Vaardigheden zoals rekenen, lezen en schrijven alleen zijn niet meer genoeg. Om hun weg te vinden in deze wereld is het belangrijk dat leerlingen digitaal geletterd zijn.
Tegelijkertijd worden docenten geconfronteerd met vraagstukken als: Hoe ga je om met cyberpesten in de klas? Hoe herken je nepnieuws? Hoe maak je leerlingen bewust van hun online gewoontes? Hoe kan ik AI gebruiken in de klas? Dit zijn complexe en lastige onderwerpen, maar ga er met ons mee aan de slag zodat jouw leerlingen zich meer bewust zijn van wat de kansen en gevaren zijn van het internet. Maak hen digitaal geletterd!
Iets voor jou?
De workshops Digitale Geletterdheid worden door ons op maat verzorgd. Op die manier is het mogelijk om precies in te spelen op wat er nodig is voor jouw vraagstuk en organisatie. De workshops richten zich met name het primair onderwijs.
Over het programma
De digitale leefwereld van de kinderen verandert met de dag. Als docent kom je daardoor regelmatig voor verrassingen te zijn. De ontwikkelingen gaan zó snel en leerlingen doen steeds jonger ervaringen op met het internet.
Wij hebben een aantal workshops ontwikkeld over verschillende thema’s binnen Digitale Geletterdheid. Het doel is om docententeams te verrijken met kennis op het gebied van Digitale Geletterdheid en jullie te leren om te gaan met verschillende situaties die zich kunnen voordoen in de digitale wereld. Zo leren jullie van elkaar en kunnen jullie op een effectieve manier Digitale Geletterdheid integreren in jullie lessen.
Werkwijze
Nadat we samen met jullie in kaart hebben gebracht wat jullie vraag is op het gebied van Digitale Geletterdheid stellen we een mooi programma voor jullie op, waarbij we ernaar toe werken dat je aan het eind van de workshop concrete handvatten hebt om aan de slag te gaan met Digitale Geletterdheid. We hebben een aantal voorbeelden voor jullie uitgewerkt, maar alles is mogelijk.
Online verslaving
Insta en TikTok zijn zo ingericht dat ieders aandacht blijft hangen bij deze apps en dat ze zo lang mogelijk gebruikt worden. Een verslaving ligt op de loer. Inventariseer samen met jouw leerlingen hun internet-gewoontes en maak hen bewust van de gevaren.
Online shaming
Door het toenemend gebruik van social media neemt online shaming toe met vaak ernstige gevolgen. Het publiekelijk vernederen en pesten is aan de orde van de dag. Gebeurt dit ook bij jou in de klas? Hoe ga je hiermee om en hoe voorkom je dit?
Invloed van influencers
Reclame door influencers is niet altijd goed herkenbaar. Niet alle volgers van een influencer realiseren zich dat het aanbevolen product eenvoudigweg reclame is, waar de influencer voor betaald wordt. Leer jouw leerlingen de commerciële bedoelingen te begrijpen en herkennen.
Al in de klas
Kans of een ramp? Wat je er ook van vindt, tegenhouden kun je het niet. AI is inmiddels onderdeel van de maatschappij en ook in het onderwijs al lang en breed in gebruik. Ben jij op zoek naar een effectieve manier om AI te verwerken in jouw lessen? Wij kunnen je helpen met de opzet van praktische en direct toepasbare lessen.
Na afronding
Als je de workshop Digitale Geletterdheid hebt afgerond, heb je je verdiept in de volgende onderwerpen:
- Online verslaving
- Online shaming
- Invloed van influencers
Puur praktisch
Data en locatie
Data
De startdatum in nog niet bekend.
De duur van de workshop is afhankelijk van jouw vraagstuk, maar minimaal 1 dagdeel.
Locatie
De workshop kan in heel Nederland gegeven worden.
Kosten
Kosten
Afhankelijk van het vraagstuk, de locatie en het aantal deelnemers.
Dáárom Hogeschool Leiden
- Leiden staat bekend om hoogwaardig scholingsaanbod in met name de zorg, het onderwijs en Life Science.
- De betrokkenheid, persoonsgerichtheid en deskundigheid van onze vakdocenten is groot.
- Geniet van de historische charme, musea en culturele evenementen van Leiden.
Keuze gemaakt?
Keuze gemaakt?
Leuk! We kijken uit naar je komst. Neem contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden,
t: +31(0)71 5188 726,
e: [email protected]
Vragen of even sparren?
Voor vragen, meedenken en meer informatie staan wij je graag te woord. Bel met onze experts van Centrum onderwijs & innovatie Leiden op 071-51 88 726. Of stuur een e-mail naar [email protected].
Centrum onderwijs & innovatie Leiden
Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.
Blijf op de hoogte
Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!
Scholing op maat
Heb je een ontwikkelvraagstuk, of interesse in een traject op maat voor jouw organisatie? Of zoek je een betekenisvolle invulling voor een studiedag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.
Blijf je ontwikkelen
Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo deeltijd
Leraar Basisonderwijs: Spring zij-instroom
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.