Hogeschool Leiden

Over

Thema

De Dag van de Verpleging: een terugblik

20 mei 2021 – Tijdens de coronapandemie werd meer dan ooit zichtbaar dat het vak van verpleegkundigen prachtig, waardevol en tegelijkertijd complex is. Verpleegkundigen zien de mens achter de patiënt en zijn er in moeilijke tijden.

Woensdag 12 mei was de Internationale Dag van de Verpleging. Een belangrijke dag voor alle verpleegkundigen en andere professionals uit het werkveld. 

Foto logo Dag van de Verpleging op 12 mei

Op deze dag werd tijdens het online evenement ‘Proud to (be)come a nurse’, met als hoofdthema verpleegkundig leiderschap, stilgestaan bij het vak Verpleegkunde in de breedste zin van het woord. Geheel verzorgd door Alrijne Zorggroep en Hogeschool Leiden, was deze mooie en inspirerende dag via een livestream voor iedereen waar dan ook te volgen.  

Een icoon

Florence Nightingale. Geboren op 12 mei 1820 en nog steeds het wereldwijde symbool van het beroep van de verpleegkundige. Het was dan ook bijzonder toepasselijk dat deze dag met haar stem werd ingeluid, waarna Dick Wassink (docent en teamcoördinator) en Monica Daniëlse (verpleegkundige en voorzitter VAR, Alrijne Zorggroep) de dag verder aftrapten.  

Podium voor studenten

Na de hartelijke opening van het evenement door Dick en Monica werd het podium gepakt door studenten, docenten en diverse professionals uit het werkveld. Verschillende verhalen en ervaringen kwamen in de presentaties aan bod. Studenten Alisha, Michael, Kintan en Cato kregen als eerste het woord en vertelden ieder over hun zelfgekozen onderwerp. De thema’s liepen uiteen van de relevantie van het consistent afnemen van DOSS tot aan ervaringen met zorginnovaties. 

Als je kritisch naar zorg kijkt, stimuleer je kwaliteit.

Alisha | Student

Naast de studenten waren ook de verpleegkundigen en leidinggevenden uitgebreid aan het woord. Stuk voor stuk unieke verhalen over onderwerpen die varieerden van directe cliëntenzorg en de samenwerking met andere disciplines en visies op verpleegkundig leiderschap tot aan een ludieke uiteenzetting over het feit dat tegenwoordig vrijwel elke dag in het teken staat van ‘iets’ of ‘iemand’. 

Podium voor lectoraten, docenten en zorgprofessionals

Na een korte pauze, startte Cecile aan de Stegge, onderzoeker lectoraat Verpleegkundige Intramurale Ouderenzorg & docent, het programma weer op met een inspirerende presentatie over verpleegkundig leiderschap in Nederland sinds 1960. Tegen het einde van de dag kwam er ook nog een aantal docenten en zorgprofessionals aan het woord. Hierbij was onder andere aandacht voor de rol van en behoefte aan mannen in de opleiding en het werkveld. Heleen Melissant, onderzoeker lectoraat verpleegkundig leiderschap, sloot dit podium op pakkende wijze af met een presentatie over verpleegkundig leiderschap in de media tijdens COVID-19. 

Afsluiting van de dag

Na afloop van het laatste programmaonderdeel, een presentatie over de overdracht voorzitterschap Verpleegkundige Advies Raad (VAR), sloten Monica en Dick de dag net zo hartelijk af als dat zij deze openden. Iedereen kan terugkijken op een dag waarop de trots en liefde voor het vak en het werk van alle verpleegkundigen (in spé) zichtbaar, voelbaar en merkbaar was. 

Durf te doen, durf te groeien en ook verder te kijken dan waar je nu staat of naartoe wilt. Verleg daarbij je eigen grenzen. Durf kwetsbaar te zijn in de zorg die je verleent, in je ontwikkelgebieden en blijf dromen. Door dat alles te doen denk ik dat je kunt bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van zorg, draag je bij aan de ontwikkeling van jezelf en aan de professie verpleegkundige.

Monica Daniëlse

Meer weten?

Kon je de livestream vorige week niet volgen? Bekijk dan de opname terug.

Ben je nieuwsgierig naar de opleiding en wil je meer zien? Lees meer over de Opleiding tot Verpleegkundige