De vlag van de hogeschool

Over

Thema

‘Food safety’-onderzoek moet bacterie Listeria het hoofd bieden

15 september 2020 - Kan nieuwe DNA-sequencing technologie besmette producten in het winkelschap voorkomen? Het ‘Precision Food Safety’-onderzoek moet voedselveiligheidsuitdaging Listeria het hoofd bieden.

De komende twee jaar gaat het kenniscentrum Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) bedrijven uit de voedselverwerkende industrie tools in handen geven voor voedselveiligheid en hen voorbereiden op het gebruik van moderne DNA-sequencing technologieën.

Financiering vanuit Regieorgaan SIA 

Het project richt zich specifiek op Listeria, dat een groot probleem is in de voedselverwerkende industrie met name bij kant-en-klare versproducten. Zo kan Listeria, ernstige infecties veroorzaken. Naast gezondheidsrisico’s is het van de markt halen van een met Listeria besmet product een enorme kostenpost. Het tweejarige project dat de toepasselijke naam ‘Precision Food Safety’ draagt, wordt gefinancierd vanuit Regieorgaan SIA die het onderzoeksproject onlangs honoreerde met een RAAK-MKB subsidie. 

“De listeria-uitbraak bij een vleeswarenfabriek in 2019, die ervoor zorgde dat 35 mensen ziek werden, twee vrouwen een miskraam kregen en zes personen overleden, staat je vast nog helder voor de geest. Voedingsmiddelenfabrikanten voeren een continue strijd tegen een mogelijke listeria-uitbraak en streven een zo groot mogelijke hygiëne en veiligheid na om mogelijke besmettingsbronnen uit te schakelen. Het snel kunnen identificeren van de listeriabacterie is letterlijk en figuurlijk van levensbelang.”

Floyd Wittink en Walter Zuijderduin | Leiden Centre for Applied Bioscience, Hogeschool Leiden

Snelle identificatie bacterie met MinION

In dit nieuwe onderzoeksproject ‘Precision Food Safety’, onderzoekt het LCAB de mogelijkheden voor een snelle identificatie van de Listeria bacterie met Nanopore sequencing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mini-DNA-sequencer; de MinION. Eerdere succesvolle inzet van deze sequencer, toont aan dat moderne DNA-sequencing technologieën voor de monitoring en controle op bacteriën voor de voedselverwerkende industrie binnen handbereik ligt.

Met de MinION kan snel en goedkoop het genoom van een bacterie worden geanalyseerd en getypeerd. Door tijdige detectie en identificatie kunnen bedrijven sneller ingrijpen, waardoor besmette producten in de winkelschappen voorkomen kunnen worden.

MinION
MinION

Ophelderen verspreidingsroutes 

In het project participeren bedrijven uit de voedselverwerkende industrie en bedrijven die diensten verlenen op het gebied van voedselveiligheid. Door het samen monitoren van de voedselproductieketen startend bij de leverancier tot en met productieomgeving, kunnen besmettingsbronnen en verspreidingsroutes worden opgehelderd. Ook het effect van hygiënische maatregelen wordt hierin meegenomen. De resultaten van het onderzoek worden gedeeld via een visualisatietool. Deze tool koppelt de identiteit van de gevonden Listeriavariant aan de bijbehorende pathogene (ziekteverwekkende) eigenschappen en zijn locatie in de productieruimte.

Over het LCAB

Binnen het kenniscentrum Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) wordt praktijkgericht onderzoek gedaan naar vraagstukken binnen het thema Biodiversiteit en Gezondheid. Het LCAB beschikt over kennis en apparatuur om onderzoek uit te voeren op het gebied van meten en detecteren in biologische systemen.