De vlag van de hogeschool

Over

Thema

Online onderwijs krijgt steeds meer vorm en hoe houd je je staande in crisistijd?

27 maart 2020 - Thuisonderwijs, thuiswerken en zoveel mogelijk binnenblijven. Hoe communiceer je in tijden van crisis? Hoe houd je je staande in deze tijd? Docenten en lectoren van Hogeschool Leiden vertellen.

Jaap van der Stel, lector Geestelijke Gezondheidszorg | faculteit Sociaal Werk & Toegepaste Psychologie Hogeschool Leiden

“Je voelt je onzeker als je niet goed weet wat je het beste kunt doen en/of wat er gaat gebeuren. Het kan ook zijn dat je wel weet wat je moet doen maar onzeker bent of je het wel kunt. Voldoende vertrouwen in jezelf is dan heel belangrijk. Je ontwikkelt dat door te accepteren dat je het niet perfect hoeft te doen, dat je fouten mag maken en daarvan kunt leren. Het klinkt misschien een beetje raar, maar ook in een crisissituatie kun je genieten van datgene wat je doet. Jezelf complimenten geven helpt daarbij.”

Jaap van der Stel, lector Geestelijke Gezondheidszorg | faculteit Sociaal Werk & Toegepaste Psychologie Hogeschool Leiden

Online onderwijs bij Informatica

Nu de werkelijkheid ons dwingt al ons onderwijs online aan te bieden, putten studenten en medewerkers van de opleiding Informatica uit hun opgedane ervaring. Informatica is één van de grotere opleidingen binnen Hogeschool Leiden. Het hoge aantal leerlingen en de beperkingen van een tijdelijke onderwijslocatie, heeft gezorgd voor een integratie van ‘blended learning’ in het lesprogramma. Docent, coördinator en SLB-er Lynn Epping van de faculteit Science & Technology vertelt.

“Bij de opleiding hadden we al vóór het coronavirus een deel van ons onderwijs online ingericht. Onderwijs waarbij het niet noodzakelijk is om fysiek bij elkaar te komen, werd al online aangeboden. We werken met videocolleges en kennisclips die studenten voorafgaand aan hun deelname aan fysieke werkcolleges bekijken. Tijdens de werkcolleges, gefaciliteerd in Microsoft Teams, werken zij vervolgens aan opdrachten. Docenten beantwoorden vragen door middel van een livestream en geven zo aanvullende instructies. Tijdens de reguliere lestijden kunnen studenten vragen stellen in de chatfunctie van de onderwijsgroep. Zo hadden we het onderwijs dus weer snel up & running. Schriftelijke toetsen worden voorlopig uitgesteld, maar waar mogelijk gaan assessments met een videoconferentie wel door.” 

Jaap van der Stel

“Het is belangrijk dat wanneer je misschien wel weken je huis of kamer niet uit kunt, je wel structuur aanbrengt in je leven. Dat is niet per se hetzelfde wat je in normale situaties zou doen. Maar je kunt je nog steeds aan een vast dagritme houden. Je kunt jezelf goed verzorgen, proberen te bewegen (in je eentje een lange wandeling maken kan nog steeds), nadenken over wat je na de periode van het gedwongen thuis zitten gaat doen, of wat jij maar belangrijk vindt. Houd eventueel een dagboekje bij.”

Jaap van der Stel

Communicatie in tijden van corona 

Docent en lector Piet Hein Coebergh: “We leren studenten van de opleiding Communicatie inzake crisiscommunicatie een paar eenvoudige (wetenschappelijk geteste) vuistregels."

  1. Bepaal eerst het type crisis: ongeval, ongeluk of opzet
    Corona is duidelijk een ongeval, het overkomt ons. Alle aandacht gaat daarom uit naar schadebeperking en herstel.
  2. Zorg verder voor
    Professionele ondersteuning, directe (snelle en open) informatievoorziening en zelfbeheersing.
  3. Organiseer AAA
    Analyse: continu met deskundige betrokkenen inschatten hoe bedreigend een bepaald risico kan zijn. 
    Agenda: strategie en doelen bepalen voor crisismanagement en -communicatie, denk in scenario's, wat kunnen we tot 6 april? En daarna?
    Acties: de selectie en planning van activiteiten die bijdragen aan de strategie. 
  4. Herhaal je boodschap
    Je kan makkelijk te weinig communiceren en moeilijk te veel. Communicatie is immers herhaling. 
  5. Zie tip 4
Piet Hein Coebergh lector PR & Social Media | faculteit Management & Bedrijf Hogeschool Leiden

“Voor onze hogeschool valt de complexiteit van bovenstaand op zich wel mee. Het biedt zelfs kansen voor sommige opleidingen om digitalisering, pardon, blended learning en flipping the classroom, verder gestalte te geven - zonder ooit een LOI te worden natuurlijk. Voor ons als samenleving is de uitdaging veel groter: lukt het 'to flatten the curve'?”

Piet Hein Coebergh lector PR & Social Media | faculteit Management & Bedrijf Hogeschool Leiden

Vluchtelingstudenten krijgen online les 

Dankzij de inzet van het docentteam krijgen ook de 25 vluchtelingstudenten van het Voorbereidend Jaar Leiden (VJL) nu online les en blijft hun lesrooster onveranderd. Samen maken zij er het beste van.

Docente Renate Overbeek (tweede van links) geeft aan de studenten de les Nederlands voor het Staatsexamen Nederlands (niveau B2)

Hildegard Wijdeveld, coördinator VJL én docent Nederlands bij de Pabo, legt uit wat dit voor deze studenten betekent: 

“We hebben hard gewerkt om alles heel snel online te krijgen. Onze studenten zijn vaak pas kortgeleden als vluchteling hier terechtgekomen en hebben een onzekere situatie achtergelaten. De coronacrisis brengt natuurlijk ook spanning met zich mee. De structuur van het lesrooster is nu echt nodig. Daarom geven alle tien de docenten hun les volgens het reguliere rooster. Elke docent heeft een aparte link waarmee studenten kunnen inloggen op het juiste tijdstip. Middels een videoconference call kan de docent lesgeven en is interactie ook gewoon mogelijk. De ervaringen zijn erg positief. Veel studenten wonen alleen, dat kan nu best eenzaam zijn. Een les was ook een moment om naar buiten te gaan en elkaar te ontmoeten. Dat contact proberen we zoveel mogelijk te behouden met online onderwijs. Wij nemen het onderwijs heel serieus, maar onderwijs moet ook leuk zijn, je moet er ook blij van worden. Dus ruimte voor humor en luchtigheid is ook van belang. Zo zette iemand voor de lol een pruik op voor de webcam. In de klas maak je dat niet mee. De saamhorigheid is groot en we maken er samen het beste van.”

Jaap van der Stel

“Als je hebt gedaan wat je kunt om iets te veranderen of te verbeteren, is dat genoeg. Hoe lang de coronacrisis nog duurt weet niemand. Maar het is wel zeker dat er weer een eind aan komt.”

Jaap van der Stel