Studenten wachten onder aan de trap

Over

Thema

Hogeschool Leiden ondertekent manifest tegen seksueel geweld

Op 16 mei ondertekende collegevoorzitter Angelien Sanderman het manifest ‘Let’s Talk About Yes!’ van Amnesty International.

Hogeschool Leiden belooft zich daarmee in te zetten voor het bestrijden van seksueel geweld en voor een veilige omgeving voor studenten, waarin iedereen in respect en vrijheid zichzelf kan zijn. 

Angelien Sanderman: “Met deze handtekening geven we aan, ons actief in te zetten om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren voor studenten. We hebben natuurlijk al een vangnet waar studenten terecht kunnen met hun vragen voor hulp. Hiermee willen we het extra onder de aandacht brengen en het bewustzijn onder studenten en medewerkers vergroten.”

Hogeschool Leiden

Manifest

Eén op de tien vrouwelijke studenten (11 procent) maakte tijdens de studententijd seksueel geweld mee. Dit overkwam ook 1 procent van de mannen. De meeste studenten weten niet waar ze hulp kunnen krijgen bij hun hoger-onderwijsinstelling. Dat blijkt uit een onderzoek dat I&O Research in opdracht van Amnesty International uitvoerde onder Nederlandse studenten. Slechts een fractie van de studenten (3 procent) meldt het bij de vertrouwenspersoon van hun onderwijsinstelling als ze seksueel geweld hebben meegemaakt. Dat terwijl 14 procent aangeeft hierdoor problemen met hun studie en/of werk te ervaren en 67 procent daar (ook) andere problemen van ondervindt. De meeste studenten weten niet bij wie ze kunnen aankloppen, en slechts een enkeling weet ongeveer wat de procedure is bij verkrachting.

Amnesty International vraagt universiteiten en hogescholen in Nederland om het manifest ‘Let’s Talk About Yes!’ te ondertekenen en zich daarmee actief in te zetten tegen seksueel geweld. Daarmee wil de organisatie ervoor zorgen dat seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming.  

Hulp en advies binnen Hogeschool Leiden

Studenten en medewerkers van Hogeschool Leiden kunnen terecht bij verschillende plekken met hun ervaringen en voor hulp. Zo zijn er vertrouwenspersonen voor studenten en medewerkers. Ben je slachtoffer van seksueel geweld of loop je rond met iets waar je hulp bij kunt gebruiken? Blijf er niet mee rondlopen! Op deze pagina vind je alle hulp die mogelijk is. Bekijk ook het overzicht van vertrouwenspersonen