Hogeschool Leiden

Over

Thema

Hogeschool Leiden met vijf topopleidingen in Keuzegids hbo

Vandaag verscheen de Keuzegids hbo 2024, die elk jaar de bachelor- en associate degree-opleidingen van hogescholen vergelijkt en beoordeelt op criteria, zoals inhoud, toetsing, docenten, loopbaan en sfeer.

Hogeschool Leiden

Met vijf topopleidingen (twee meer dan vorig jaar) en ruim de helft van de opleidingen die ‘goed’ tot ‘uitstekend’ scoren, is Hogeschool Leiden net als vorig jaar opnieuw de best beoordeelde ‘brede’ Randstad-hogeschool.

De nieuwste opleidingsscores, die de Keuzegids hbo 2024 vandaag publiceerde, zijn gebaseerd op de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête en cijfers over studievoortgang en diplomering. Op basis van hun hoge scores kregen in deze editie maar liefst 5 opleidingen van Hogeschool Leiden het predicaat ‘topopleiding’. Deze kwalificatie wordt toegekend bij een score van 75 punten of meer.

Net als vorig jaar zijn de volgende opleidingen opnieuw aangemerkt als topopleiding:

Ook mogen de volgende opleidingen zich dit jaar een topopleiding noemen:

Angelien Sanderman, voorzitter van het College van Bestuur:

“Ik ben trots op het feit dat dit jaar maar liefst 5 hbo-opleidingen van Hogeschool Leiden het predicaat ‘topopleiding’ hebben gekregen. Daarnaast hebben 11 van de 21 beoordeelde opleidingen een ‘goed’ tot ‘uitstekend’ ontvangen. Met dit resultaat laten wij als hogeschool zien dat we continu werken aan kwaliteit én het beste onderwijs voor onze studenten. Namens het CvB feliciteer ik de topopleidingen en wil ik alle collega’s bedanken, omdat iedereen bij ons keihard werkt aan kwalitatief goed onderwijs.”
 

Ruim 50% opleidingen een ‘goed’ tot ‘uitstekend’

De Keuzegids laat, naast meer topleidingen, nog meer stijgingen zien. Zo is er een stijging te zien in het aantal opleidingen dat als ‘voldoende’, ‘goed, ‘zeer goed’ of ‘uitstekend’ wordt beoordeeld. Daarvan scoren 11 van de 21 beoordeelde opleidingen, oftewel ruim 50%, een ‘goed’ tot ‘uitstekend’. Van alle opleidingen heeft 80% dit jaar een score van ‘voldoende’ tot hoger. In 2022 was dit nog 70%. 

De instellingsranking is dit jaar wel anders, omdat de Keuzegids dit jaar een andere indeling hanteert. In plaats van aantal studenten kijkt men nu naar het aantal opleidingen en in hoeveel sectoren. Werd Hogeschool Leiden eerder nog ingedeeld bij de grote hogescholen, dit jaar staat de hogeschool in de categorie middelgrote hogescholen, waaronder met name hogescholen die zich op één sector richten (bijvoorbeeld kunstonderwijs). In deze categorie is Hogeschool Leiden toch een stuk groter en breder. Als je los van deze nieuwe indeling naar de totale instellingsscores kijkt, scoort Hogeschool Leiden nog steeds als de beste van alle ‘grotere, brede’ hogescholen in de Randstad.

Over de Keuzegids hbo

De Keuzegids hbo is een publicatie van Uitgever Keuzegids BV, die jaarlijks wordt uitgebracht voor alle hbo-studiekiezers. In de Keuzegids worden zowel de afzonderlijke opleidingen als de hogescholen zelf gerankt. Een belangrijke bron voor de ranking van de Keuzegids hbo 2024 is de Nationale Studenten Enquête 2023 (NSE), waarin een groot aantal hbo-studenten hun eigen opleiding beoordeelt.