Hogeschool Leiden

Medical Delta Living Lab discussiebijeenkomst

13 februari 2023- Bijdragen aan de totstandkoming van een nationale Onderzoeksagenda ‘Natuurlijke middelen voor infectieziekten’. Lector Erik Baars nam ons mee in de wereld van de inzet van natuurlijke middelen in het domein van infectieziekten.

Hogeschool Leiden

De enthousiaste aanwezigen voor dit overleg kwamen van ZonMW, Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, Hogeschool Rotterdam, het Louis Bolk Instituut en de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie.

De noodzaak voor het opzetten van een dergelijke onderzoeksagenda komt met name door het wereldwijde probleem van Antimicrobiële resistentie (AMR). AMR is een van de belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd in m.n. landen met lage en midden inkomens (LMIC), heeft grote economische gevolgen en is een belangrijk thema binnen de World Health Organisation (WHO).

Maar niet alleen in dit type landen is dit een probleem; ook in Europe en zelfs in Nederland is er grote ruimte voor extra aandacht en verbetering in dit domein. Een “one size fits all” oplossing is niet mogelijk, vandaar deze bijeenkomst om met diverse partijen te komen tot een aanzet voor een nationale onderzoeksagenda.

Hogeschool Leiden

We bespraken een breed scala aan onderwerpen rondom dit thema; het Nederlandse gezondheidszorgsysteem, de bewijzen van effectiviteit en veiligheid van natuurlijke middelen voor infectieziekten, de aansluiting van onderzoek naar natuurlijke stoffen op het curriculum van medische opleidingen en ook de onderzoeken die momenteel plaatsvinden binnen Hogeschool Leiden, Medical Delta, het Louis Bolk Instituut en Hogeschool Rotterdam naar de antimicrobiële werking en weerstand versterkende werking van natuurlijke middelen.

Met diverse waardevolle inzichten en nieuwe mogelijke samenwerkingen met kennishouders was het een succesvolle eerste sessie.

Wil je meer weten over dit thema? Neem dan contact op met het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg of het Medical Delta Living Lab Integrative Medicine