Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Toelating en inschrijving Verpleegkunde voor verpleegkundigen

Spreekt de Bachelor Verpleegkunde voor verpleegkundigen jou aan? Hier vind je alles over de toelatingseisen, de intakeprocedure, de voorlichtingsbijeenkomst en je inschrijving.

Student doorstroom mbo-v presenteert voor medestudenten

Inschrijven in drie stappen

Wil je je inschrijven voor Bachelor Verpleegkunde voor verpleegkundigen bij Hogeschool Leiden? Volg deze vijf stappen. Hieronder vind je per stap meer informatie.

 1. Kijk of je voldoet aan de toelatingseisen.
 2. Schrijf je in via Studielink (vanaf 1 oktober)
 3. Doorloop de intakeprocedure (verplicht).

1. Check de toelatingseisen

Bekijk in de uitklappers of je Bachelor Verpleegkunde voor verpleegkundigen kunt volgen.

Mbo-diploma Verpleegkunde

Het volgen van dit programma is alleen mogelijk als je voldoet aan de volgende vooropleidingseisen:

 • Je hebt een mbo-diploma Verpleegkunde niveau 4 óf een afgeronde inservice opleiding tot verpleegkundige (A-, B-, óf Z-verpleegkundige).
 • Je bent geregistreerd in het BIG-register. Als je net gediplomeerd bent dan ben je toelaatbaar. Het is dan belangrijk om zo spoedig mogelijk je registratie in orde te maken.
 • Heb je al een verpleegkundige vervolgopleiding (CZO-geregistreerd) afgerond? Dan kun je het doorstroomprogramma in 2 jaar afronden in plaats van 2,5 jaar. Belangrijk om te weten: dit is alleen mogelijk in de duale variant. Bekijk het leerplanschema voor het 2-jarige voor verpleegkundigen met VVO (pdf).
Arbeidsovereenkomst

Je kunt het doorstroomprogramma voor mbo-verpleegkundigen volgen in de deeltijd of de duale variant. Je kunt alleen starten met dit programma nadat je een arbeidsovereenkomst (minimaal 20 uur per week, exclusief de lesdag) hebt afgesloten met één van de zorginstellingen waarmee Hogeschool Leiden samenwerkt. Daarnaast is begeleiding van iemand met een afgeronde Bachelor Verpleegkunde verplicht.

Mijn werkgever staat er niet bij?

Staat jouw instelling er niet bij, neem dan contact met ons op via [email protected], zodat wij kunnen beoordelen of deze werkplek voldoet aan de criteria om te worden toegelaten.

Zzp'er

Als je als ZZP’er werkt, kun je dit niet als werkplek voor dit programma gebruiken. Je bent dan niet toelaatbaar tot een van onze opleidingsvarianten.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Kosten en vergoedingen van de afdeling Studentinschrijving.

Naast het collegegeld zijn er variabele kosten aan je studie verbonden, zoals boeken. De kosten voor de boeken in het 1e studiejaar van de opleiding komen uit op circa € 750,-. De kosten voor de boeken van het 2e en 3e studiejaar zijn circa € 150,- tot € 200,-. Totale kosten voor de boeken van de hele opleiding bedragen circa € 800,- tot € 1000,-.

Close up van verpleegkundige materialen

2. Schrijf je in via Studielink

 • Ga naar Studielink en log in met je DigiD. 
 • Is dit je eerste bezoek aan Studielink? Dan doorloop je eerst een aantal stappen voor het aanmaken van je account. Meer informatie vind je in de Studielink VRAAGbaak.
 • Na het aanmaken van je account worden je vooropleidingsgegevens getoond. Dit geldt voor de meeste Nederlandse vooropleidingen. Die worden automatisch door DUO in Studielink toegevoegd. Het is belangrijk dat jouw vooropleiding Verpleegkunde (mbo niveau 4) wordt getoond.
 • Controleer of je vooropleidingen worden getoond en voeg eventueel zelf je vooropleiding toe. In de VRAAGbaak lees je hoe je dat doet.
 • Je kunt nu een verzoek tot inschrijving indienen via het tabblad 'Kies een studie'. Door de zoekterm 'Opleiding tot Verpleegkundige doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen' in te vullen, kom je direct bij de juiste opleiding van Hogeschool Leiden.
 • Kies vervolgens de juiste kaart met de variant (deeltijd of duaal) van jouw voorkeur door op de button 'kies' te klikken.
 • Vervolgens doorloop je een aantal vragen en controleer je de ingevulde gegevens nog een keer.
 • Tot slot bevestig je je verzoek tot inschrijving.

3. Doorloop de online intakeprocedure

Is de Bachelor Verpleegkunde voor verpleegkundigen een goede match voor jou? Om een bewuste keuze te maken, doorloop je de verplichte intakeprocedure.

Hoe meld ik me aan?

Schrijf je eerst in via Studielink (zie stap 2). Binnen twee weken ontvang je inloggegevens voor onze online intakeprocedure, op je mailadres dat bekend is bij Studielink.

Ontvang je geen mail? Controleer dan je spambox en neem wanneer nodig contact met ons op via [email protected].

Waar bestaat de intakeprocedure uit?
 • Je vult de digitale vragenlijst, deze krijg je per mail toegestuurd en dien je uiterlijk 30 juni te hebben ingevuld. (dit onderdeel is verplicht voor inschrijving). Indien je een verpleegkundige vervolgopleiding hebt gevolgd, kun je dit hierin aangeven. 
 • Je bent aanwezig bij één van de voorlichtingsbijeenkomsten op:
  • dinsdagmiddag 21 mei
  • donderdagmiddag 13 juni
  • woensdagmiddag 3 juli 2024. 
 • Dit onderdeel is verplicht voor inschrijving; je kunt je voorkeursdatum opgeven in de digitale vragenlijst). 
 • Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst krijg je meer informatie over de inhoud en de opbouw van de opleiding, ontmoet je jouw toekomstige medestudenten, proef je de sfeer bij de opleiding en kun je eventuele vragen stellen aan de docenten die aanwezig zijn.  

Informatie over de opleiding

Twijfel je nog?

Wat leer je allemaal tijdens de Bachelor Verpleegkunde voor verpleegkundigen bij Hogeschool Leiden? Hoe ziet de studieopbouw eruit en wat kun je na afloop met je diploma?

Lees alles over de opleiding

We helpen je graag

Heb je vragen?