Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Arjanne over opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Arjanne besloot na jaren werkzaam te zijn in de zorg de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn te starten. Ze volgde de flexibele deeltijdopleiding, zodat ze het kon combineren met haar gezin en werk.

Portret Arjanne

"Ik heb zelf zeventien jaar aan het bed gestaan en in de zorg gewerkt als verzorgende. Hiervoor had ik een mbo-opleiding gedaan en ben ik uiteindelijk als werkbegeleider geëindigd in mijn vorige functie. Ik vond het daar ontzettend leuk om met jongeren te werken. Hierdoor kon ik ook de stap maken naar het docentschap, maar dan wel voor het vak wat ik al die tijd al uitgeoefend had. 

Mogelijkheden

Ik ben op zoek gegaan naar wat mijn mogelijkheden waren en kwam zo op de flexibele deeltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn uit. Hier staat in principe vier jaar voor, maar ik heb het in tweeëneenhalf jaar afgerond. Als je bepaalde praktijkervaring hebt of een andere opleiding hebt gedaan, kun je vrijstelling krijgen van een aantal vakken. Mij werd geadviseerd om wel alle vakken te volgen, dus dat heb ik gedaan. Dat vind ik eigenlijk ook wel heel positief, want zo kun je door herhaling verdieping geven aan je eigen kennis."

Arjanne
Ik heb al die jaren in de zorg begeleiding gegeven in het levenseinde van de mens en wil nu wel eens aan het begin staan. Ik wil leerlingen stimuleren om dit mooie vak te kiezen. Ik voelde dat dit voor mij nu het moment was hiervoor.

Combineren van werk, privé en opleiding

"In je propedeusejaar volg je eigenlijk allemaal hetzelfde schema. Dit is vrij pittig, omdat het minder flexibel is door het aangeboden curriculum. Hierna is er meer vrijheid in het uitstippelen van je leerpad. Ik heb bijvoorbeeld de vakinhoudelijke vakken binnen een jaar afgerond, terwijl hier eigenlijk twee jaar voor staat. Ik denk wel dat dit alleen mogelijk is als je al praktijkervaring hebt, waardoor je wat sneller door de stof heen kunt." 

Een strakke planning

"Ik heb best veel vakken met elkaar gecombineerd, waardoor ik alles veel sneller af kon ronden. Het vergt heel veel van je, daar moet ik eerlijk in zijn. De meesten van mijn medestudenten hebben een gezin en werken daarnaast, dus je moet een strakke planning maken en je daar aan houden. Het mooie van deze opleiding is dat je dit helemaal zelf kunt bepalen. Je kunt er namelijk bijvoorbeeld ook zes jaar over doen in plaats van vier. Dat ligt helemaal aan je eigen situatie en keuzes." 

Baan en toekomstperspectief

"Met deze opleiding kun je als docent het voortgezet onderwijs en het mbo in, maar de mogelijkheden zijn legio. Denk dan aan het vso of de verschillende richtingen in het mbo zoals kraamzorg en verpleegkundige. Eigenlijk alles wat onder zorg en welzijn valt. Je kunt met al deze onderwerpen aan de slag als docent. 

De basis van de maatschappij

Zelf vind ik de groep in het voortgezet onderwijs erg interessant. Ik vind vmbo’ers heerlijk open, spontaan en leergierig. Ik wil juist naar hen mijn waardering uiten. Daarnaast wil ik ze natuurlijk enthousiast maken voor een beroep in de zorg. Ik merk heel erg dat vmbo’ers zich wat minderwaardig voelen ten opzichte van hoger opgeleiden, maar eigenlijk zijn zij de basis van de maatschappij. Ik wil aan ze meegeven dat ze er mogen zijn en net zo goed meedoen met de samenleving als de rest."

Arjanne
Mijn docententeam stond het toe om vakken met elkaar te combineren en dat is natuurlijk heel fijn aan zo’n flexibele opleiding. Ze zijn ontzettend behulpzaam, staan dichtbij, helpen je verder en geven echt goede begeleiding.

Een duizendpoot

"Na afronding van deze opleiding ben je echt een duizendpoot. Ik ben niet alleen een docent om kennis over te dragen, maar ik ben ook mentor, ontwikkelaar, didacticus, pedagoog en degene die de verbinding maakt tussen de leerlingen en het werkveld. Dat is mooi om te zien. 

Aan de leerlingen merk ik ook dat ze met allerlei problemen bij ons in de les komen om hier een gesprek over te voeren. Dat gaan ze niet bij wiskunde bespreken. Alles wat in de maatschappij gebeurt hoort bij het vak zorg en welzijn, wat mijn beroep erg veelzijdig maakt."