Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Toelating en inschrijving Fysiotherapie

Spreekt de opleiding Fysiotherapie jou aan? Hier vind je alles over de toelatingseisen, je inschrijving de decentrale selectieprocedure.

Docent fysiotherapie begeleid klas hogeschool leiden

Inschrijven in drie stappen

Wil je je inschrijven voor Fysiotherapie aan Hogeschool Leiden? Volg deze drie stappen. Hieronder vind je per stap meer informatie.

  1. Check of je voldoet aan de toelatingseisen.
  2. Schrijf je in via Studielink.
  3. Doorloop de verplichte decentrale selectieprocedure.

Belangrijke data

  • 1 oktober: inschrijven voor deze opleiding voor aankomend studiejaar mogelijk via Studielink.
  • 15 januari: deadline inschrijven voor de opleiding via Studielink.
  • 13 februari 2025, 6 maart 2025 en 20 maart 2025: selectiedagen. 
    Je bent verplicht om bij één van deze dagen aanwezig te zijn. In de Osiris Aanmeldprocedure kun je je voorkeur voor één of meerdere data aangeven. We doen ons best om hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. De uitnodiging die je van ons ontvangt in de week na 15 januari is definitief.
  • Online selectiedag: verblijf je ten tijde van de gehele selectieprocedure in het buitenland voor je huidige opleiding of werk? Wanneer je dit via het decanaat aan kunt tonen kom je in aanmerking voor deelname aan de online selectiedag. Meer informatie over de datum van de online selectiedag en de te volgen procedure volgt zo spoedig mogelijk. De online selectiedag zal in dezelfde periode plaatsvinden als de fysieke selectiedagen.
  • 15 april: ontvangst rangnummer via Studielink.

1. Check de toelatingseisen hbo Fysiotherapie

Je hebt één van deze diploma's nodig:

  • Havo-diploma (elk profiel)
  • Vwo-diploma (elk profiel)
  • Mbo-diploma niveau 4

Heb je een ander, maar gelijkwaardig diploma? Vraag dan via [email protected] of je daarmee ook toelaatbaar bent.

Naast deze toelatingseisen geldt een decentrale selectieprocedure (zie hieronder).

Toelatingsonderzoek 21+

Heb je deze diploma's niet? En ben je bij het begin van de studie 21 jaar of ouder? Vraag een Toelatingsonderzoek 21+ aan om misschien toch toegelaten te worden.

Biologiekennis

Biologie als eindexamenvak is geen verplichte toelatingseis voor deze opleiding. Biologiekennis op havo-niveau is wél heel handig.

Heb je dit niet? Spijker je kennis dan bij:

praktijkles zelfstudie in groepsverband opleiding Fysiotherapie bij Hogeschool Leiden

2. Schrijf je in via Studielink

Voldoe je aan de toelatingseisen, weet je zeker dat deze studie bij je past en ben je bereid om de decentrale selectieprocedure te doorlopen? Schrijf je dan tussen 1 oktober en 15 januari in via Studielink.

Zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.

Schrijf je nu in via Studielink
Controleer je mailbox

Na je inschrijving via Studielink gaat alle communicatie over de decentrale selectieprocedure via de mail.

Houd je mailbox (en spambox) dus goed in de gaten!

3. Doorloop de decentrale selectieprocedure

Fysiotherapie bij Hogeschool Leiden heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat heet een numerus fixus. We doen dat, om jou onderwijs van hoge kwaliteit met persoonlijke aandacht te kunnen garanderen. Maximaal 220 studenten starten in studiejaar 2025-2026.

Iedereen moet de decentrale selectieprocedure doorlopen. Deze bestaat uit twee onderdelen:

1. Osiris Aanmeldprocedure doorlopen

Je vult de Osiris-vragenlijst in. We mailen je jouw inloggegevens en de vragenlijst in de week na de Studielink-aanmelddeadline (dit is de week na 15 januari). Bereid je voor op de vragenlijst: bezoek een Open Dag en kom proefstuderen.

In de vragenlijst deel je jouw motivatie voor de studiekeuze. Het gaat om vragen zoals:

  • Wat is jouw motivatie om te kiezen voor deze studie?
  • Wat heb je gedaan om een beeld te krijgen van de opleiding en het beroep?
  • Heb je zelf al eens activiteiten gedaan zoals het trainen en begeleiden van sportteams of het organiseren en leiden van activiteiten?

Je maakt een of meerdere voorbereidingsopdrachten:

Deze opdrachten zijn optioneel en dus niet verplicht. De gemaakte opdrachten kun je uploaden in de Osiris Aanmeldprocedure om aan te tonen op welke manieren je je georiënteerd hebt op de opleiding en het beroep. Tevens kun je ze voor jezelf opslaan als voorbereiding op je studieloopbaantraject tijdens de opleiding.

2. Deelnemen aan een selectiedag

Heb je de Osiris Aanmeldprocedure helemaal doorlopen? Dan neem je deel aan een selectiedag.

  • Je bereidt je inhoudelijk voor
  • Je komt een dagdeel naar de hogeschool
  • Je volgt een aantal lessen
  • Je maakt een toets

We delen per mail:

  • Op welke selectiedag je bent ingedeeld
  • Uitleg over hoe jij je kunt voorbereiden op de selectiedag
  • Toelichting over het programma
  • Informatie over toetsduurverlenging of speciale benodigdheden als jouw situatie dat vereist
Over de decentrale selectieprocedure

Veelgestelde vragen

Hoe zit het met de uitslag en mijn rangnummer?

Iedereen die meedoet aan de selectie krijgt op 15 april een rangnummer via Studielink. Wanneer dit rangnummer binnen het maximaal aantal plaatsen valt, ontvang je direct een plaatsingsbewijs. Belangrijk: verzilver dit bewijs binnen twee weken via Studielink.

Heb je een hoger rangnummer? Soms komen er plaatsen vrij en kun je alsnog starten met de studie. Wanneer iemand zich uitschrijft, krijgt de volgende kandidaat op de ranglijst automatisch een plaats aangeboden via Studielink. Je kunt tot uiterlijk 1 september toegelaten worden.

Wat zijn de selectiecriteria?

Jouw totaalscore van de selectiedag gebruiken we om jouw plaats in de rangorde te bepalen.

Daarnaast heeft het aantal studenten dat meedoet, invloed op je kans om toegelaten te worden. De informatie uit de Osiris Aanmeldprocedure kan ook worden gebruikt om te differentiëren tussen kandidaten met gelijke totaalscores

Let op: jouw plaats op de ranglijst is gebaseerd op de uitslag van de decentrale selectieprocedure. Om te starten met de opleiding moet je daarnaast voldoen aan de algemene toelatingseisen (zie punt 1 op deze pagina).

Wat gebeurt er als ik niet slaag voor mijn havo, vwo of mbo?

Ben je geselecteerd, maar ben je gezakt voor jouw vooropleiding (havo, vwo of mbo niveau 4)? Dan mag je helaas niet starten met de opleiding.

  • Bij een nieuwe selectiepoging doorloop je de procedure nog een keer.
  • Je kunt ons vragen om je deelname ongedaan te maken. Neem hiervoor zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Studentinschrijving (mail: [email protected]). Dit is van belang, omdat je maximaal drie keer mag deelnemen aan de selectie.
Hoe maak ik bezwaar tegen de uitslag?

Ben je het niet eens met de wijze waarop de selectieprocedure is verlopen? Dien dan een bezwaar in via een brief aan: Loket Rechtsbescherming Hogeschool Leiden, Postbus 382, 2300 AJ Leiden.

De geschillenadviescommissie brengt een advies uit en het College van Bestuur neemt binnen tien weken na ontvangst van het bezwaar een beslissing. Vanwege deze doorlooptijd en de verdere selectieprocedure is het van belang dat je bezwaarschrift zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen zes weken na dagtekening, is ingediend. Vergeet niet om je bezwaarschrift te ondertekenen en een afschrift van de beslissing waartegen je bezwaar instelt mee te sturen.

Moet ik óók een Studiekeuzecheck doen?

Nee, dat hoeft niet.

De selectieprocedure vervangt namelijk de wettelijk verplichte Studiekeuzecheck. Je hoeft dus geen aparte Studiekeuzecheck te doorlopen.

Realitycheck Fysiotherapie

Je studiekeuze is een belangrijke beslissing in je leven. Heb jij een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Doe de realitycheck.

1 van 12
Welk van de volgende toetsvormen is géén toetsvorm in het onderwijs van de opleiding Fysiotherapie?

Informatie over de opleiding

Wat leer je allemaal tijdens de hbo-opleiding Fysiotherapie bij Hogeschool Leiden? Hoe ziet de studieopbouw eruit en waar ga je later werken?

Lees alles over de opleiding
Fysiotherapie les waarin docent praktijkvoorbeelden toont aan student