Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Werkplaats Sociaal Domein Den Haag en Leiden

In de Werkplaats Sociaal Domein Den Haag en Leiden werken onderzoekers en professionals samen aan concrete vraagstukken uit de werkpraktijk. De Werkplaats helpt professionals in het sociaal domein beter om te gaan met de uitdagingen van hun vak door hen inzichten aan te bieden uit de wetenschap. Deze kunnen zij vervolgens direct in de praktijk brengen.

close up van verschillende handen die samen puzzelstukjes vasthouden

Ons doel

Het doel van de Werkplaats is het bevorderen van inclusie en de mogelijkheden tot participatie van bewoners in kwetsbare situaties. Het uitgangspunt hierbij is de leefwereld van bewoners en/of cliënten en hun directe omgeving.

De deelnemers aan de Werkplaats leren in regionaal verband van elkaar en creëren meerwaarde voor de verschillende doelgroepen, waaronder sociaal professionals, beleidsmakers, docenten en studenten sociaal werk en bewoners. De opgedane kennis wordt gebruikt voor de opleiding van nieuwe professionals.

Samenwerking

De Werkplaats Sociaal Domein Den Haag en Leiden is een samenwerking tussen gemeenten, onderzoeksgroepen, opleidingen van Hogeschool Leiden en De Haagse Hogeschool en partners in welzijn en zorg. Zij werken aan regionale maatschappelijke vraagstukken.

Het werkveld is onze partner waarmee samen wordt gewerkt aan kenniscoproductie. De Werkplaats is een leer-, werk- en onderzoeksgemeenschap met als kracht de combinatie van onderzoek, opleiding, praktijk en beleid. 

Contact

Marieke Heesbeen

Projectmedewerker Werkplaats Sociaal Domein
Heesbeen Marieke

Wat en hoe?

close up van gekleurde tandwielen die in elkaar passen, vastgehouden door verschillnede mensen
  • De vraagstukken uit de werkpraktijk worden door de betrokkenen uit het werkveld ingebracht en door de onderzoekers van wetenschappelijke reflectie voorzien. Vervolgens wordt samengewerkt aan een aanpak, die recht doet aan de praktijksituatie, maar ook stevig is ingebed in wat in wetenschap al bekend is over het vraagstuk in kwestie.
     
  • Ondersteuning, onderzoek, ontwikkeling en onderwijs in co-creatie zijn belangrijke ingrediënten voor het doen slagen van de onderlinge samenwerking. Dit gebeurt in leeromgevingen zoals leergemeenschappen en leerateliers, en door het organiseren van activiteiten zoals workshops en kenniscafés.

Verwachte resultaten

Uit de activiteiten volgen rapporten, adviezen, boeken en methodieken, werkvormen en onderwijsmodules. Professionals en toekomstige beroepskrachten in het Sociaal Domein kunnen gebruik maken van deze kennis en kunde. Daarnaast worden de kennis en ervaringen uit de praktijk doorgegeven aan het onderwijs en andere kennisinstellingen.

foto van twee studentes die in verte aan komen lopen in de bibliotheek

De Werkplaats is verbonden aan onderzoeksgroep Sociale Innovatie, onderdeel van kenniscentrum Samen Redzaam.