Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

De black box van de thuissituatie

Vanaf september 2023 zijn we gestart met het project de black box van de thuissituatie. Dit project betreft de fysieke activiteit na de transitie naar huis vanuit de revalidatie of het ziekenhuis.

ouderen lopen in een park

Aanleiding en doel

Veel mensen vinden het moeilijk om fysiek actief te blijven na een ziekenhuis of revalidatie opname. Een fysiek actieve leefstijl draagt bij aan een betere kwaliteit van leven. Het is essentieel dat cliënten na een opname in een ziekenhuis of revalidatiecentrum blijven werken aan een actieve leefstijl die bijdraagt aan preventie, participatie en kwaliteit van leven. Hoewel gezondheid en gedrag primair de verantwoordelijkheid is van mensen zelf, is niet iedereen in staat na thuiskomst het geleerde zelfstandig voort te zetten. Na een opname wordt de transitie naar de thuissituatie met betrekking tot het bewegen door patiënten als moeilijk ervaren, soms met achteruitgang en heropnames als gevolg. Zorgprofessionals herkennen dit en willen de transitie naar huis beter vormgeven. 

Dit project transitie naar huis onderzoekt welke uitdagingen, behoeftes en wensen mensen hebben in de thuissituatie om fysiek actief te zijn en blijven na een opname. Het begrijpen van deze ervaringen en het in kaart brengen welke factoren we kunnen beïnvloeden kan zorgprofessionals helpen om cliëntgerichte interventies te ontwikkelen. Daarnaast onderzoeken we hoe we de samenwerking in de zorgketen het beste kunnen organiseren om dit te faciliteren. Dit alles vanuit het perspectief van de patiënt. 

Onderzoek

Er vindt een verkennend onderzoek plaats in de periode van september 2023 tot november 2024 met als doel het uitpakken van de ‘black box’ in de thuissituatie wat betreft fysieke activiteit na intramurale zorgtransitie vanuit het perspectief van de cliënt, de ontwikkeling van een innovatieve interventie agenda voor de betrokken partners om fysieke activiteit in de thuissituatie te ondersteunen en zo nodig de samenwerking in de zorgketen beter te organiseren. Binnen dit verkennende onderzoek staan de ervaringen van de patiënt centraal. In december 2023 is, binnen werkpakket 1, gestart met storytelling om de ervaringen (verhalen) bij de cliënten op te halen. Dit is door onderzoekers van de Hogeschool Leiden (lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg) en Nij Smellinghe gedaan. De daaropvolgende werkpakketten 2,3 en 4 omvatten reflectiemiddagen met zorgprofessionals en onderzoekers; focusgroepen met zorgprofessionals en onderzoekers en een publieke toetsing van de interventieagenda bij stakeholders. 

Contact

Ingrid Rosbergen

Docent-onderzoeker
foto van Ingrid Rosbergen

Aline van der Feen

Docent-onderzoeker
Portretfoto van Aline van der Feen

Samenwerking met meerdere partners

Binnen dit project werken meerdere instellingen samen. Partners betrokken in dit project zijn de Haagse Hogeschool (Lectoraat Revalidatie en Technologie), Hanze Hogeschool (Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health & Nursing Care), zorginstellingen Basalt (revalidatiecentrum) en Nij Smellinghe (ziekenhuis) en fysiotherapiepraktijken Kwadrantgroep en Havenfysio.