Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Meer over Vitaliteit en Eigen Regie

Kenniscentrum Vitaliteit en Eigen Regie onderzoekt welke kennis, vaardigheden en houding zorgprofessionals nodig hebben om zorg te blijven verlenen in een sterk veranderende en steeds uitdagender wordende zorgomgeving. Een belangrijke opgave is dat in de toekomst minder zorgprofessionals aan meer mensen met een complexere zorgvraag kwalitatief hoogwaardige en persoonsgerichte zorg moeten kunnen blijven verlenen. Binnen het kenniscentrum vinden we het dan ook belangrijk dat (toekomstige) zorgprofessionals zo vitaal mogelijk worden of blijven. Want vitale zorgverleners die goed voor zichzelf kunnen zorgen en eigen regie kunnen nemen, kunnen óók goed voor anderen zorgen en ervaren daarmee meer zingeving en een betekenisvoller leven.

Terug naar homepage VEER
5 houten blokjes ter grootte van een vingertop. Op elk blokje staat een ander icoontje wat met de gezondheidszorg heeft te maken. Van links naar rechts zijn de iconen: een persoon in een rolstoel, 2 pillen, een stethoscoop, een hartje met een hartslag erin, een medisch kruis

Meer over VEER

Wij empoweren zorgprofessionals door hun kennis, houding en vaardigheden te versterken, zodat zij zichzelf en hun zorgvragers kunnen ondersteunen bij het bevorderen van hun vitaliteit en eigen regie. Empowerment zien wij als het vermogen van zorgprofessionals om de regie te voeren over en invloed uit te kunnen oefenen op de dagelijkse zorgverlening.

Lees verder

Door hun capaciteiten en zelfvertrouwen te versterken, zijn zorgprofessionals in staat om het voortouw te nemen bij noodzakelijke veranderingen en een sleutelrol te vervullen in de verbetering van de zorgverlening. Het kenniscentrum richt zich hierbij in de eerste plaats op (toekomstige) verpleegkundigen, fysiotherapeuten, vaktherapeuten, (huis)artsen, en praktijkondersteuners.

We onderscheiden ons met onze specifieke kennis en expertise op twee inhoudelijke onderzoeksthema's: persoonsgerichte zorg en duurzame inzetbaarheid. De vier onderzoeksgroepen van het kenniscentrum belichten deze thema's ieder vanuit hun eigen perspectief en hun specifieke methodologische expertise. Daarnaast zijn er nog twee thema's die in de toekomst worden ontwikkeld tot een volwaardig kernthema: (i) zorgtechnologie (ii) klimaatadaptatie en gezondheid.

Om de maatschappelijke impact te vergroten, heeft Hogeschool Leiden nadrukkelijk gekozen voor een sterkere profilering in gezondheid en welzijn, één van de vier inhoudelijke zwaartepunten uit het nieuwe Instellingsplan 2023 – 2028. Deze keuze weerspiegelt de uitdagingen die er zijn op het gebied van gezondheid en welzijn en de noodzaak om de zorg te veranderen. Het kenniscentrum profileert zich tevens op het zwaartepunt Duurzaamheid. Binnen dit zwaartepunt onderzoekt het kenniscentrum hoe de zorg verduurzaamd kan worden en hoe zorgprofessionals zich kunnen voorbereiden op de negatieve effecten van klimaatverandering.

Werkwijze

Praktijkgericht onderzoek vormt de basis van al onze activiteiten. Ons onderzoek voeren we samen uit met zorgorganisaties, zorgprofessionals, zorgvragers, naasten, docenten, studenten en beleidsmakers.

Lees verder

De kracht van ons onderzoek is dat we al tijdens het onderzoek bestuderen wat wel en wat niet werkt en waarom. Inzichten worden direct ingezet in de praktijk. Dit doen we door leren en werken aan verandering met elkaar te verbinden. Een leergemeenschap is voor ons een belangrijk middel om samen met alle betrokkenen oplossingen te bedenken voor knelpunten in de praktijk en praktijkervaringen met elkaar te delen. Zo kunnen we van en met elkaar leren.

Juist door deze praktijkgerichtheid levert ons onderzoek een directe bijdrage aan innovatie van en blijvende verandering in de praktijk. Ons onderzoek is daarmee een belangrijke kennisversneller in het oplossen van de uitdagingen in de zorgpraktijk.

Een kunstwerk op basis van krijt

Onderwijs

Doorwerking van onderzoek naar het onderwijs door toekomstige zorgprofessionals op te leiden, de onderzoekende houding van studenten te stimuleren, bij- en nascholing aan te bieden aan zorgverleners en docenten en het onderwijs te ontwikkelen en vernieuwen. Zo dragen we bij aan de opleiding en professionalisering van zorgverleners die flexibel en duurzaam inzetbaar zijn.
 

Lees verder

De sterk veranderende zorgomgeving vraagt om vakbekwame zorgprofessionals die goed met elkaar kunnen samenwerken, de regie kunnen nemen over de dagelijkse zorgverlening en met een proactieve en onderzoekende houding bij kunnen dragen aan het oplossen van uitdagingen in de zorg. Het kenniscentrum draagt hieraan bij door het onderzoekend vermogen van toekomstige zorgprofessionals tijdens hun opleiding te stimuleren, bij- en nascholing aan te bieden aan zorgverleners en docenten, en het onderwijs te ontwikkelen en vernieuwen.

Kenniscentrum Vitaliteit en Eigen Regie is verbonden aan de bachelors Opleiding tot Fysiotherapeut, Opleiding tot Verpleegkundige en Opleiding Vaktherapie, en de masters Advanced Nursing Practice en Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg. Studenten van deze opleidingen komen via het onderwijs in aanraking met praktijkgericht onderzoek en met vraagstukken rond vernieuwing van de beroepspraktijk, doordat ze actief deelnemen aan het onderzoek of de resultaten ervan (leren) gebruiken en vertalen in handelen.

Vitale zorgverleners en veerkrachtige mensen: dat is waar we voor staan en gaan.

Onze onderzoekslijnen

Persoonsgerichte zorg

Specifieke eigenschappen, achtergronden, behoeften, voorkeuren en vaardigheden van een zorgvrager spelen een belangrijke rol bij een persoonsgerichte zorgverlening. We onderzoeken samen met zorgvragers, naasten en zorgprofessionals hoe de zorg persoonsgericht kan worden aangeboden. Dat doen we door te luisteren naar de perspectieven van alle betrokkenen, deze te integreren en samen te zoeken naar passende mogelijkheden. We ondersteunen zorgprofessionals door nieuwe kennis te ontwikkelen over welke houding en vaardigheden zij nodig hebben om behoeften en wensen van een patiënt te leren kennen, en hoe persoonsgerichte zorg in de praktijk kan worden geïmplementeerd.

Duurzame inzetbaarheid

We onderzoeken hoe de duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals behouden kan blijven door hun eigen regie te bevorderen. Dit doen we door (verpleegkundig) leiderschap, zeggenschap en autonomie te versterken en de professionele rol van zorgprofessionals te bevorderen.

Zorgtechnologie

Ondanks de potentiële meerwaarde en grote beschikbaarheid van zorgtechnologie wordt deze onvoldoende benut in de praktijk. We onderzoeken samen met zorgprofessionals en zorgvragers hoe zorgtechnologie meer en beter ingezet kan worden om eigen regie te ondersteunen en vrijheid, autonomie en participatie te bevorderen. Hierbij staan de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van zorgtechnologie centraal. Door participatief te werken, dragen we bij aan een betere integratie van zorgtechnologie in het dagelijks leven van zorgvragers en een betere aansluiting bij het werkproces van zorgverleners.

Klimaatadaptatie en gezondheid

Met de toenemende gevolgen van klimaatverandering is het belangrijk dat zorgprofessionals zich voorbereiden op de risico's van het veranderende klimaat voor de gezondheid en het welzijn van mensen. We onderzoeken hoe zorgprofessionals gemeenschappen en kwetsbare groepen kunnen ondersteunen bij het beperken van deze gezondheidsrisico's. Samen met partners ontwikkelen we een integrale aanpak en innovatieve handelingsopties om gezondheidsrisico's van klimaatverandering bij kwetsbare groepen te verkleinen en de weerbaarheid en veerkracht van burgers te vergroten. Ook onderzoeken we hoe ziekenhuizen duurzaam en toekomstbestendig kunnen worden, hun ecologische voetafdruk kunnen verlagen en de toepassing van circulaire interventies kunnen versnellen. We zijn betrokken bij de ontwikkeling van onderwijsmateriaal en trainingen voor studenten, verpleegkundigen en artsen om hun kennis en bewustwording t.a.v. klimaatverandering, duurzaamheid en de gevolgen van hun eigen handelen te vergroten.

Een witte hand houdt een zwarte balpen vast. De balpen wijst naar een wervel in een ruggengraatmodel