Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Voorleesestafette tegen bezuinigingen hoger onderwijs: ‘Slecht voor heel Nederland’

12 november 2024 | Algemeen

Bezuinig niet op het hoger onderwijs. Die oproep deden studenten en docenten van Hogeschool Leiden dinsdag 12 november tijdens een protestactie bij station Leiden Centraal.

Voorleesestafette bij Leiden Centraal tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Dat deden ze door in estafettevorm voor te lezen uit de ruim 27.000 bezwaren die online zijn ingediend tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. De langstudeerboete maakt onderdeel uit van de bezuinigingen. Studenten die studievertraging oplopen, moeten – naast het studiegeld – 3.000 euro boete betalen. Veel studenten en docenten zijn tegen die boete omdat die kansenongelijkheid vergroot, studiestress oplevert en omdat studievertraging meestal geen keuze is. Zo lopen studenten onder meer vertraging op omdat ze mantelzorger zijn of zelf te maken hebben met psychische of lichamelijke klachten.  

"Ik spreek namens veel studenten die ik ken, als ik zeg dat wij tegen de langstudeerboete en bezuinigingen zijn", zegt Frank Andriesse, tweedejaarsstudent bij de opleiding Chemie van Hogeschool Leiden en lid van de Studentenraad. Ook Frank diende bezwaar in tegen de bezuinigingen en las dinsdag verschillende bezwaarschriften van andere studenten in Nederland voor. "Het is belangrijk om dit te doen om zo bewustzijn te creëren bij iedereen die langsloopt. Om in te zien dat die langstudeerboete en bezuinigingen op het hoger onderwijs echt niet kunnen." 

Student Frank Andriesse tijdens de voorleesestafette.
Student Frank Andriesse leest bezwaarschriften voor.

Naast studenten waren er ook veel docenten van Hogeschool Leiden aanwezig om te demonstreren. Ook het College van Bestuur was vertegenwoordigd. "De bezuinigingen zijn slecht voor het onderwijs, voor onderzoek, onze studenten en voor heel Nederland. Het betekent minder investeren in de toekomst en dus minder innovatie en dat kunnen we ons niet veroorloven", zei Angelien Sanderman, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Leiden, voorafgaand aan de voorleesestafette. "Bovendien raken die bezuinigingen iedereen, dus ook iedereen die hier nu langsloopt. Want velen van jullie hebben kinderen die nu of straks gaan studeren. Het gaat dus over hun toekomst, maar ook over de toekomst van Nederland als kenniseconomie." 

Na Hogeschool Leiden zullen andere hogescholen de voorleesmarathon voortzetten. Op 26 november eindigt de marathondemonstratie in Den Haag. Die dag worden de laatste bezwaarschriften voorgelezen bij de Tweede Kamer. Vervolgens worden alle bezwaren overhandigd aan de Vaste Kamercommissie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.  

Bezwaar maken kan nog steeds. Ga naar www.voordetoekomstvannederland.nl en laat jouw stem horen!  

Voorleesestafette bij Leiden Centraal tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.
De voorleesestafette van Hogeschool Leiden voor station Leiden Centraal.
Bezwaarschriften tegen de bezuinigingen werden ook ter plekke ingediend.
Bezwaarschriften werden ook ter plekke ingediend.