Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Student Support staat mantelzorgende studenten bij

7 november 2024 | Algemeen

1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder is mantelzorger. Zij geven hulp aan een hulpbehoevende in hun directe sociale omgeving. Studentendecaan Linda Bombeke ondersteunt samen met haar team studenten met mantelzorgtaken.

Het hele team van Student Support.

“Studenten bij Hogeschool Leiden zijn tussen de 17 en 57 jaar, zeg ik altijd maar. Je kunt je voorstellen dat er in zo veel verschillende levensfasen allerlei dingen kunnen spelen die invloed hebben op persoonlijk welzijn en studie”, legt Linda uit. Linda is studentendecaan binnen de faculteit Educatie van Hogeschool Leiden. Daarmee maakt ze ook deel uit van het team Student Support, waar studentendecanen, studentenpsychologen, een studiekeuzeadviseur en een taalcoach studenten ondersteunen met uiteenlopende vraagstukken. “Iedereen met een ondersteuningsvraag kan bij ons terecht. Wij kijken dan naar een breed scala aan voorzieningen, ondersteuning en haalbaarheid om er samen voor te zorgen dat een student zo prettig mogelijk kan studeren.” 

Mantelzorg is een voorbeeld van zo’n ondersteuningsvraag. “Bij mantelzorg denk je al snel aan het zorgen voor iemand die hulpbehoevend is vanwege een ziekte of aandoening, maar het gaat ook om studenten met ouders met psychiatrische problematiek, ouders die niet echt goed voor zichzelf kunnen zorgen of die als enige in het gezin de Nederlandse taal machtig zijn. Ook in dat laatste geval hebben zij een zorgtaak, omdat ze vaak bezig zijn met het vertalen van brieven of meegaan naar een overheidsinstelling om dingen te regelen voor hun ouders of andere familieleden.”

Ondersteuning vanuit de hogeschool en externe partijen 

Afhankelijk van de situatie van een student kan er ondersteuning worden geboden vanuit de hogeschool of in samenwerking met externe partijen. “Soms vindt mantelzorg ook plaats in de laatste levensfase van een ouder of gezinslid. Je kunt je voorstellen dat dat een zware mentale belasting kan zijn en dat een student belemmeringen ondervindt tijdens een studie. Ook daar kunnen wij zeker in meekijken en ondersteunen. Zo kunnen onze eigen studentenpsychologen hier iets in betekenen, maar bijvoorbeeld ook een externe partij als een huisarts”, legt Linda uit. “Bij zware mantelzorg zien we meestal dat het sociaal wijkteam al is ingeschakeld. Maar als een mantelzorgsituatie verergert of wanneer er sprake is van een crisisachtige situatie, dan is het altijd goed om het sociaal wijkteam in te schakelen.” 

Daarnaast kunnen opties besproken worden om een student op de hogeschool wat te ontzorgen. “Samen met een student kijken we dan naar de haalbaarheid van een studie. Soms is het nodig om een studieplan aan te passen, dan heb je te maken met voorzieningen die je bij de examencommissie aanvraagt. Als een student korte tijd vertraging oploopt tijdens een opleiding is het onder bepaalde voorwaarden ook mogelijk om aanspraak te maken op het profileringsfonds van Hogeschool Leiden. Dat fonds biedt financiële ondersteuning bij bijzondere omstandigheden.” 

Student Support 

Studentendecanen houden iedere schooldag spreekuur voor studenten om kort iets te delen of informatie te krijgen. Zo kunnen zij erachter komen wat studentendecanen, studentenpsychologen, de studiekeuzeadviseur of taalcoach voor ze kunnen betekenen. “Het is goed om te weten dat het spreekuur geheel vrijblijvend is. Voor een reguliere afspraak met je eigen decaan kunnen studenten de afsprakenlink gebruiken. Zo houden we het spreekuur voor iedereen toegankelijk en laagdrempelig”, voegt Linda daaraan toe.