Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Student en docent HBO-Rechten over thuiswerken en de flexibiliteit van de werkgever

3 november 2021 | Persbericht

Evelien Koning, docent HBO-Rechten en onderzoeker arbeidsrecht bij Recht & Rechtvaardigheid, schreef samen met rechtenstudent Eline van Reine een artikel op Recht.nl over thuiswerken en de flexibiliteit van de werkgever.

Het artikel gebruikt onderzoeksresultaten van Eline van Reine, een inmiddels alumnus van de opleiding HBO-Rechten. Eline onderzocht voor haar afstudeerscriptie 35 rechterlijke uitspraken rondom het thema flexibel werken.  

Inhoud artikel

In het artikel gaan Evelien en Eline in op hoe de werkgever dient om te gaan met een verzoek van een werknemer tot wijziging van de arbeidsplaats. Evelien en Eline brengen de belangen in kaart die voor de werkgever in de toekomst reden kunnen zijn om een verzoek van een werknemer te weigeren. Zowel aan de hand van de huidige wet ‘Wet flexibel werken’ als het wetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt'.  

“Thuiswerken vergroot de vrijheid, productiviteit en mentale gezondheid van de werknemer. Het kan daarentegen ook zijn dat werknemers juist weer op kantoor willen werken vanwege, onder meer, de sociale interactie met collega’s. Dit wetsvoorstel geeft de werknemer een middel in handen om deze verschillende wensen kracht bij te zetten. Maar is de werkgever wel verplicht om deze wensen altijd in te willigen?”, schrijven Evelien Koning en Eline van Reine in het artikel op Recht.nl.  

Praktijkonderzoek

In het vierde jaar van de opleiding HBO-Rechten gaan studenten aan de slag met een juridisch vraagstuk voor een opdrachtgever. Hierbij neemt de student een kritische houding aan door ook te kijken naar wat de gevolgen zijn voor de samenleving bij het uitvoeren van de wet. Eline voerde haar onderzoek uit voor de Rechtbank Zeeland-West-Brabant binnen de afstudeergemeenschap arbeidsrecht. Onder leiding van arbeidsrechtexpert Vincent Jongste ging deze afstudeergemeenschap in 2021 voor het eerst van start.  

Aangezien elk jaar een groot aantal studenten binnen het arbeidsrecht afstudeert, had Vincent het idee om hier een gemeenschap van te maken die van en met elkaar leert. Deze afstudeergemeenschap maakt onderdeel uit van het Werk & ZorgLAB waar Evelien bij betrokken is als onderzoeker arbeidsrecht. Hieruit is de samenwerking tussen Eline en Evelien ontstaan, wat heeft geresulteerd in het schrijven van dit nu gepubliceerde artikel voor Recht.nl. 

Onderzoeksgroep Recht en Rechtvaardigheid

Evelien is werkzaam als onderzoeker arbeidsrecht bij de onderzoeksgroep Recht & Rechtvaardigheid. Deze onderzoeksgroep richt zich op praktijkgericht juridisch- en sociaalwetenschappelijk onderzoek. Onderzoek naar actuele en voor het beroepenveld relevante vraagstukken worden geïnitieerd, gestimuleerd en uitgevoerd. Deze vraagstukken zijn enerzijds gericht op het juridische, namelijk het ‘Recht’ en anderzijds op het normatieve ‘Rechtvaardigheid’. 

Meer weten?

Lees het hele artikel en bekijk meer informatie over de onderzoeksgroep Recht & Rechtvaardigheid.