Nieuwe lector Brede Welvaart: Christine Carabain
Christine Carabain is de nieuwe lector Brede Welvaart bij het kenniscentrum Toegepaste Brede Welvaart van Hogeschool Leiden dat per 1 januari 2025 de deuren opent. Christine wil brede welvaart met praktijkgericht onderzoek toepasbaar maken en organisaties en bedrijven concrete handvatten bieden om met brede welvaart aan de slag te gaan.
Christine houdt zich al vanaf 2007 bezig met thema's als duurzaamheid en brede welvaart, bij verschillende organisaties en in diverse rollen. Onder meer bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling en de laatste twee jaar bij het Maatschappelijk Impact Team, de maatschappelijke evenknie van het Outbreak Management Team. Als lector Brede Welvaart binnen het nieuwe kenniscentrum Toegepaste Brede Welvaart van de faculteit Management en Bedrijf wil Christine met praktijkgericht onderzoek bijdragen aan een toekomstbestendige samenleving en aan brede welvaart voor iedereen. Niet alleen hier en nu, maar ook voor toekomstige generaties en mensen buiten Nederland. "Binnen het kenniscentrum is brede welvaart de leidraad en richten we ons daarbinnen op twee thema's. De eerste is de gezonde leefomgeving, waarbij we zowel de fysieke als digitale leefomgeving betrekken. De tweede is de inclusieve samenleving, waarbij het onder meer gaat over gelijke kansen en toegankelijkheid", legt Christine uit.
Maar wat is brede welvaart precies? Christine erkent dat het begrip zich lastig laat omschrijven. Het is in ieder geval een manier om naar succes of ontwikkeling te kijken. "Stel je voor: je hebt net een nieuwe baan met een veel beter salaris, maar tegelijkertijd is je kind ernstig ziek. Dan zal je niet zo snel zeggen dat het goed met je gaat. Als land zeggen we dat in zo'n geval eigenlijk wel, omdat we veelal gefocust zijn op materiële welvaart. Zodra het bruto binnenlands product omhoog is gegaan, gaat het goed met het land. Deze focus past niet meer bij deze tijd. Deze tijd vraagt om een bredere blik", legt Christine uit. "Brede welvaart stelt mensen in al zijn aspecten centraal: economische, maar ook het milieu en sociale aspecten. Die nauwe economische bril laat je dus los en je kijkt met een veel bredere blik naar ontwikkeling en succes, zowel bij complexe maatschappelijke vraagstukken als bij organisatorische opgaven."
"Omdat brede welvaart uit zo veel aspecten bestaat, is het moeilijk om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Voor mij is brede welvaart niet zozeer een uitkomst, maar veel meer een bril die wezenlijke vragen in de samenleving en organisaties naar boven haalt. De ‘bredewelvaartsbril’ legt dilemma's bloot en de brede impact van je keuzes ligt op tafel. Wat voor land of organisatie wil je zijn?", legt Christine uit. "Het gaat ons echt om het kunnen toepassen van brede welvaart. Dus hoe kom je van het abstracte begrip tot iets wat je in de praktijk kunt gebruiken? Daar willen we mee aan de slag."
Toekomstige generaties
Christine vindt het belangrijk om op deze manier iets bij te dragen aan de samenleving. "En daarbij is het goed om te zeggen dat ik niet vind dat er maar één goede manier is. Het gaat namelijk niet over goed of fout. Het gaat erom dat je bewust bent van de gevolgen van de keuzes die je maakt", vertelt Christine. "Daarom is het thema brede welvaart ook zo interessant: je legt een pallet aan overwegingen bloot en daar mogen we het ook best met elkaar oneens over zijn, of over met elkaar in discussie gaan. Maar het gaat uiteindelijk wel over wat jij van waarde vindt."
De hogeschool noemt Christine bij uitstek de plek om aan brede welvaart te werken. "Omdat juist het praktijkgericht onderzoek kan bijdragen aan inzichten en toepassingen van brede welvaart die direct in de praktijk te gebruiken zijn", vertelt Christine. "Daarnaast ga ik hier met plezier aan de slag omdat ik het belangrijk vind om ook aan jonge mensen, de studenten van de hogeschool, mee te geven dat succes veel meer is dan alleen maar materiële welvaart. Want wat betekent materiële welvaart als dat ten koste gaat van het milieu, je eigen leefomgeving, het vertrouwen in de samenleving of mensen in een ander land uitgebuit worden? Ik ben er hier echt om nieuwe generaties te inspireren en een andere blik op de wereld te geven."