Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Nationale Studenten Enquête 2024: brede waardering voor Hogeschool Leiden

28 mei 2024 | Algemeen

Onze studenten zijn tevreden, betrokken, én ze ervaren een goede aansluiting op de beroepspraktijk. Vooral de waardering van duale en deeltijdstudenten stijgt op alle fronten. Zo blijkt uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête.

Begin dit jaar gaven meer dan 3.900 hogeschoolstudenten hun mening over Hogeschool Leiden in de Nationale Studenten Enquête (NSE). De resultaten zijn vandaag bekendgemaakt en laten een brede waardering voor onze hogeschool zien.

Studenten zijn en blijven positief

Op alle kernthema’s – inhoud, begeleiding, docenten, betrokkenheid, toetsing én voorbereiding op de beroepspraktijk – scoort de hogeschool ruim voldoende tot goed. Hiermee plaatst de hogeschool zich op bijna alle bevraagde kernthema’s bovenaan de Randstadhogescholen. Het meest tevreden zijn onze studenten over de beschikbaarheid en kwaliteit van hun studiebegeleiding én hoe zij worden voorbereid op hun beroepspraktijk. Angelien Sanderman, voorzitter van het CvB: “Niet alleen de algemene waardering blijkt hoog te liggen, maar op belangrijke zaken, zoals de kwaliteit van onze docenten en voorbereiding op de arbeidsmarkt, komen we als hogeschool uitstekend uit de bus.”

Ook duale en deeltijdstudenten voelen zich thuis op Hogeschool Leiden: op alle thema’s stijgt hun tevredenheid voor hun studie-ervaring verder door. Bij de keuzethema's blijken onze studenten vooral tevreden over de algemene vaardigheden die ze bij ons opdoen en voelen ze zich meer dan voldoende uitgedaagd. Verder is de waardering voor docenten hoog, waarbij studenten met name hun inhoudelijke en beroepsmatige kennis waarderen. Uiteindelijk zou 70% opnieuw voor dezelfde opleiding aan onze hogeschool kiezen: aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde.

Betrokken studenten: gezien en gehoord

Wat betreft betrokkenheid geven de studenten aan zich op hun opleiding thuis te voelen en zijn ze zeer tevreden over de sfeer. Ook voelt men zich veilig om zichzelf te zijn. Daarnaast is dit jaar voor het eerst een vragenblok over mentaal welzijn toegevoegd. Daaruit blijkt dat onze studenten hun leven gemiddeld een voldoende geven. Wel scoort prestatiedruk hoog: 66% ervaart vaak druk vanuit zichzelf om te presteren en een deel van hen worstelt met studiedruk. Al beoordelen de studenten van Hogeschool Leiden het onderdeel studielast gemiddeld genomen met een voldoende.

Meer ruimte voor eigen invulling

Waar de deeltijdstudenten ruim tevreden zijn over de mogelijkheden tot en begeleiding bij het zelf invullen van de opleiding, zien duale en voltijdstudenten nog ruimte voor verbetering. Sanderman: “Ik ben er trots op dat onze studenten zo tevreden zijn: een enorm compliment aan alle collega’s die zich dagelijks inzetten voor onze studenten. De resultaten onderstrepen bovendien het belang van zaken waar we als hogeschool met ons Instellingsplan 2023-2028 volop op inzetten: verdere flexibilisering van ons onderwijs, studentenwelzijn en kleinschalig georganiseerd onderwijs.”

Over de Nationale Studenten Enquête

De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een jaarlijks terugkerende enquête waarin (bijna) alle hbo- en wo-studenten in Nederland hun mening over hun opleiding kunnen geven. De studenten kunnen verschillende onderdelen waarderen met een cijfer tussen de 0 en 5. De resultaten van de NSE worden onder meer gebruikt door de Keuzegids hbo en EW Beste Studies.

Tevredenheid met de opleiding in het algemeen 2024

3,70

Ten opzichte van 3,67 in 2023

Tevredenheid met de sfeer op de opleiding 2024

4,09

Ten opzichte van 4,07 in 2023

Op basis van mijn ervaringen tot nu toe zou ik opnieuw voor deze opleiding kiezen 2024

3,73

Ten opzichte van 3,68 in 2023