Moderne DNA-techniek LCAB bevestigt vondst unieke vogelsoort
Een mooie strandwandeling met een bijzondere wending. Zo kun je de wandeling die Bio-informatica docent, onderzoeker en vogelliefhebber Ken Kraaijeveld maakte langs de kustlijn van Goeree samenvatten.
In mei vond Ken op het strand van Ouddorp een dode vogel die hij niet gelijk op naam kon brengen. Was het een Kwak of …? Op verzoek van een medevogelaar bracht hij het kadaver naar Naturalis, waar het is schoongemaakt en het skelet aan de collectie is toegevoegd.
Geelkruinkwak
Naturalis suggereerde dat het vogelskelet afkomstig zou kunnen zijn van een Geelkruinkwak: een unieke Amerikaanse vogelsoort die niet eerder in Nederland was aangetroffen. Sterker nog ook in heel Europa zijn er maar een handvol waarnemingen van deze soort. Om te kunnen bevestigen dat Naturalis het bij het rechte eind had, startte Ken samen met LCAB-collega analist Nikola een DNA-sequencingprojectje op waarbij DNA uit het weefsel van de vogel is gehaald en met een zogenaamde "flongle" afgelezen. Het DNA-onderzoek van het LCAB bevestigde de eerdere bevindingen van Naturalis: de bijzondere vondst van Ken was inderdaad het skelet van de Geelkruinkwak. Een mooi staaltje modern DNA-onderzoek van het LCAB.