Minister Bruins op bezoek bij veelzijdige pabo Hogeschool Leiden
Woensdag 9 april bracht onderwijsminister Eppo Bruins een bezoek aan Hogeschool Leiden, waar hij in gesprek ging met toekomstige leraren basisonderwijs.

De minister werd ontvangen door Angelien Sanderman en Joeri van den Steenhoven, die samen het College van Bestuur van de hogeschool vormen, én die hem direct meenamen naar het Educatieplein, het hart van de faculteit Educatie van de hogeschool. Een faculteit met meerdere lerarenopleidingen, waaronder verschillende opleidingen die studenten opleiden tot leraar basisonderwijs. Want tijdens het bezoek stond het beroep van leerkracht in het primair onderwijs centraal.
Meer leraren nodig
Goed onderwijs valt of staat immers met goed opgeleide mensen in de klas en in de school. Toch kent Nederland een groot tekort aan leerkrachten. Het is een sector die al jarenlang kampt met flinke tekorten en die staat te springen om nieuwe enthousiaste leerkrachten. Het tekort aan leraren in het primair onderwijs bedroeg vorig jaar bijvoorbeeld 8,1%, oftewel 7.700 fte. Dat is weliswaar ruim 2.000 minder dan het jaar ervoor (9,7%, 9.800 fte), maar het gaat om een tijdelijk effect. Het kabinet en het onderwijsveld werken dan ook keihard aan het bestrijden van het tekort aan leraren.
Opleiden via verschillende routes
Ook Hogeschool Leiden zet zich in om meer leraren op te leiden voor het basisonderwijs, onder meer door verschillende opleidingsroutes aan te bieden, waardoor het voor veel mensen mogelijk wordt om – bijvoorbeeld naast een baan – (alsnog) leraar te worden. Zo kent de hogeschool meerdere pabo-varianten: van de reguliere pabo, academische pabo, vrijeschool pabo, zij-instroom, Spring-pabo tot deeltijd- en voltijdvarianten. Zo is er de opleidingsroute Leraar basisonderwijs: Pabo flexibele deeltijd. Bij deze opleiding bepaal je zelf je eigen route en tempo. Zo kies je onder meer hoeveel dagen per week je stage loopt. Daardoor is een combinatie van studeren en werken mogelijk, waarbij iemand niet direct een baan hoeft op te zeggen. Als het allemaal past, kan de hogeschool op allerlei manieren helpen om de droom om leraar te worden (alsnog) na te jagen.
In gesprek met studenten
Tijdens het bezoek ging minister Eppo Bruins van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in gesprek met studenten van al die verschillende pabo-opleidingen. Zij vertelden de minister onder meer waarom zij voor de pabo hebben gekozen, en waarom juist een bepaalde variant bij hen en hun specifieke opleidingsvraag past. Ook werd er gesproken over hoe onderwijs en werkveld samenwerken om studenten goed te begeleiden die tijdens hun opleiding al snel voor de klas staan.
Minister Eppo Bruins: “Voor de klas staan vind ik het mooiste vak wat er is. En wat een bevlogenheid en passie zag ik vandaag bij de pabo-studenten die ik sprak. Hoopvol stemt me dat. Tegelijkertijd blijft het lerarentekort een onverminderd groot probleem. En daarmee ook de begeleiding van pabo-studenten die tijdens hun stage al voor de klas staan. Mooi om te horen hoe Hogeschool Leiden daar extra aandacht aan geeft samen met de basisschool. Een compliment ook voor hoe met diverse varianten van de lerarenopleiding wordt ingespeeld op de interesses van studenten. Zo worden verschillende typen docenten aangetrokken, voor een divers docententeam.”

Schijnwerpers: Nationale Onderwijsstad
Het bezoek van de minister komt in een jaar dat Leiden extra in de schijnwerpers staat. Leiden draagt met trots de titel 'Nationale Onderwijsstad 2025'. Stichting Nationale Onderwijsweek, Leiden Education Fieldlab, Leiden Kennisstad en gemeente Leiden laten een jaar lang de kracht van het Leidse onderwijs en de brede samenwerking in het Leidse onderwijsveld zien. Dit doen zij door het hele jaar activiteiten te organiseren: van expeditie leerkracht, Nationale Onderwijsweek tot nationaal onderwijsdiner.