Mbo op het hbo: nieuwe afspraken samenwerking laboratorium-onderwijs
De samenwerking tussen labopleidingen van mboRijnland en Hogeschool Leiden heeft grote voordelen voor studenten, het werkveld en natuurlijk de twee onderwijsinstellingen zelf.
Iedere dag stroomt een menigte hbo-studenten de deuren van de hogeschool binnen. Maar ook een groep mbo-studenten begeeft zich dagelijks tussen hen – op weg naar hun lessen. Het zijn studenten van het Middelbaar Laboratoriumonderwijs (MLO) van mboRijnland, dat nauw samenwerkt met de hbo-laboratoriumopleidingen. Deze mbo-labopleidingen huizen dan ook in op Hogeschool Leiden. Op 11 juli bevestigden de bestuursvoorzitters van beide onderwijsinstellingen nieuwe afspraken, zodat we samen nog beter invulling kunnen geven aan de vraag vanuit de regio naar labprofessionals.
Structurele samenwerking tussen mbo en hbo
Op locatie Lammenschans van mboRijnland ondertekenden bestuursvoorzitters Angelien Sanderman van Hogeschool Leiden en Otto Jelsma van mboRijnland vlak voor de zomer de nieuwe samenwerkingsafspraken. Beide partijen vinden het van groot maatschappelijk belang dat mbo en hbo, vanuit onderwijs en onderzoek, op meer structurele schaal samenwerken om zo bij te dragen aan de toekomst van het laboratoriumonderwijs én de ontwikkelingen in het werkveld waarvoor we samen opleiden. En het Leiden Bio Science Park is bij uitstek dé plek om dit vanuit zowel het mbo als het hbo gezamenlijk op te pakken. Juist door op deze locatie als onderwijsinstellingen onze krachten te bundelen, kunnen we samen invulling geven aan de Human Capital Agenda van het Leiden Bio Science Park, dat zonder mbo- en hbo-talent niet kan groeien.
Samen investeren in labfaciliteiten
Of zoals Angelien Sanderman van Hogeschool Leiden het verwoordt: “Op het Leiden Bio Science Park, waar onze hogeschool gevestigd is, vind je een groeiend aantal farmaceutische bedrijven. Die opereren in een concurrerende markt. Daardoor zijn ze allemaal op zoek naar goed opgeleide mbo’ers en hbo’ers die hier met actuele kennis én op alle niveaus aan de slag kunnen. Maar er verandert veel in de wereld van laboratoria. En in rap tempo. Van automatisering, robotisering tot big data. En het is soms lastig als opleiding alleen om met al die snelle veranderingen mee te gaan óf om te investeren in de modernste laboratoriumfaciliteiten voor onze studenten. Dus trekken we samen op als mbo en hbo, in cocreatie met het bedrijfsleven, om zo het allerbeste onderwijs te bieden dat aansluit op de vraag uit de praktijk.”
Laagdrempelige doorstroom
Ook Otto Jelsma van mboRijnland benadrukt het belang van samenwerken: “Mede doordat we als MLO in het gebouw van de hogeschool zitten, zijn we goed zichtbaar en vindbaar op het Leiden Bio Science Park, zowel voor (nieuwe) studenten als bedrijven om ons heen. Ook versterkt het de onderwijskolom mbo-hbo-universiteit en houden we zo een eventuele doorstroom van studenten die later nog naar het hbo willen laagdrempelig. Met doorlopende leerlijnen, verbindingen in de curricula, gedeeld personeel en gezamenlijke (onderzoeks)kennis – vanuit bijvoorbeeld onze practoraten en lectoraten – zorgen we ervoor dat we in de toekomst de nieuwste technieken kunnen blijven bieden. Voordeel is ook dat onze studenten de bedrijven op het Leiden Bio Science Park goed weten te vinden, en vice versa natuurlijk!”
Meer informatie
Hier vind je meer informatie over het Middelbaar Laboratoriumonderwijs van mboRijnland.
Op de foto: Angelien Sanderman en Otto Jelsma tijdens het ondertekenen.