Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Koningin Máxima gaat in gesprek over studentenwelzijn

18 mei 2022 | Koningin Máxima gaat in gesprek over studentenwelzijn

Vandaag bracht koningin Máxima een werkbezoek aan Hogeschool Leiden. Hier sprak ze met studenten, onderwijsbestuurders en andere belanghebbenden over het onderwerp studentenwelzijn.

Het werkbezoek was een initiatief van Mind Us, een stichting die zich inzet voor het mentale welzijn van jonge Nederlanders. De koningin is erevoorzitter van de stichting. 

Koningin Máxima werd bij aankomst welkom geheten door collegevoorzitter Angelien Sanderman en de Leidse wethouder van Onderwijs en Jeugdhulp Paul Dirkse. De keuze voor Hogeschool Leiden was niet toevallig: op 5 april jl. ondertekenden de hogeschool, de Universiteit Leiden, de gemeente, de Plaatselijke Kamer van Verenigingen en het Studieverenigingen Overleg Platform de zogenoemde Verklaring Studentenwelzijn, waarin zij afspraken maakten om zich samen in te zetten voor het verbeteren van het welzijn van studenten in de stad.  

Onder de indruk

Tijdens een eerste gespreksronde sprak de koningin met o.a. Angelien Sanderman en verschillende Leidse studenten en studentpsychologen over de mentale gezondheid onder studenten. Men deelde ervaringen uit, vooral uit de periode dat corona voor lockdowns binnen het onderwijs zorgde. De koningin was duidelijk onder de indruk van hun verhalen. Daarna volgde een onderdeel waarbij de koningin langs verschillende kleine tafels ging. Zij sprak met leden van studentenverenigingen, met mensen van studentenhulporganisatie Frisse Gedachtes en speelde het Levensvaardighedenspel. Een spel speciaal ontwikkeld door studenten van de hogeschool onder begeleiding van lector Carolien Gravesteijn.

Best practices

Tijdens de laatste gespreksronde sprak de koningin met onderwijsbestuurders uit heel Nederland over de huidige problematiek. Er werden eerste best practices gedeeld en men sprak af deze gesprekken voort te zetten. De koningin dankte na afloop alle betrokkenen voor hun aanwezigheid en hun verhaal. Angelien Sanderman dankte de koningin daarna voor haar komst en betrokkenheid. Bij het afscheid stond een enorme menigte studenten bij de uitgang van de hogeschool op de koningin te wachten. Toen zij verscheen, begonnen de studenten haar spontaan toe te zingen: de koningin was een dag eerder 51 jaar geworden.

Vlog

Eerstejaarsstudent Fay van Deursen maakte een speciale vlog over het bezoek van de koningin aan de hogeschool.