Flitscollege lector Christine Carabain tijdens estafettestaking in Leiden
Op 10 maart opende in Leiden de estafettestaking tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs, met onder meer openbare flitscollege in het stadhuis.

Op maandag 10 maart startte de landelijke stakingsestafette tegen de bezuinigingen van het kabinet op het onderwijs in Leiden Nationale Onderwijsstad 2025. Op deze dag lieten wo, hbo en mbo gezamenlijk zien hoe belangrijk structurele ondersteuning voor onderwijs is, zowel voor Leiden als voor het hele land.
Wethouder Wietske Veltman (Economie, Kennis, Sport en Gezondheid) sprak ’s ochtends op de manifestatie op de Garenmarkt: “De bezuinigingen op onderwijs en onderzoek raken Leiden in het hart.” Ze riep het kabinet op om te blijven investeren in onderwijs, innovatie en talent. Ook het College van Bestuur van Hogeschool Leiden gaf hier acte de présence.
Korte colleges over het belang van onderwijs
Na de manifestatie trokken medewerkers van het vervolgonderwijs de stad in om les te geven, tijdens zogenaamde teach-outs. In het stadhuis waren 3 flitscolleges van 15 minuten. Anne-Isabelle Richard, historica en universitair docent aan Universiteit Leiden vertelde over de oprichting van de Europese Unie. En Maurice Ravensbergen, docent bij mboRijnland vertelde met een student over hun samenwerking met de Energiefixers.
Ook Christine Carabain, lector Toegepaste Brede Welvaart op Hogeschool Leiden, gaf in het stadhuis een flitscollege over brede welvaart. Zij lichtte toe wat brede welvaart betekent en dat je bij brede welvaart niet alleen maar naar de economische aspecten kijkt, maar ook naar alle ecologische en sociale aspecten. Door enkel op economie te sturen, raken die andere aspecten regelmatig in het gedrang, zo benadrukte de lector tijdens haar college. Daarbij maakte zij een duidelijke link naar de bezuinigingen op het onderwijs. “Opleiden is van belang”, aldus Christine in haar flitscollege: “Want onderwijs draagt bij aan een betere kwaliteit van leven en door te investeren in onderwijs, investeer je ook in de welvaart van morgen."
Christine Carabain is lector bij het kenniscentrum Toegepaste Brede Welvaart. Hier verbinden onderzoekers onderwijs, onderzoek en praktijk om toegepaste brede welvaart concreet te maken. Met een focus op een inclusieve samenleving en gezonde leefomgeving werken zij samen aan duurzame oplossingen voor echte maatschappelijke vraagstukken, waarbij brede welvaart het kompas is.