Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

EL CID 2022: showtime!

23 augustus 2022 | Algemeen

23 augustus 2022 - Vorige week (15 tot 19 augustus) opende Hogeschool Leiden haar deuren tijdens de EL CID om aankomende studenten welkom te heten en kennis te laten maken met de hogeschool.

foto van EL CID

De EL CID is hét introductieprogramma in Leiden waar aankomende studenten, voordat hun studie begint, alvast kennis kunnen maken met de hogeschool, het studentenleven en natuurlijk de stad Leiden. In een groepje met studiegenoten en een eigen mentor kregen de studenten alle leuke plekjes in Leiden en de hogeschool te zien. Het thema van dit jaar was 'Showtime'.

Dansen, informatiemarkt, diner en dé spelshow

De EL CID begon op de Lammermarkt en Beestenmarkt waar studenten voor het eerst kennismaakten met hun groepje. Daarnaast werd er gedanst op hét EL CID-nummer van dit jaar. In tegenstelling tot het einde van de week, zat het dansje bij de deelnemers er de eerste dag nog niet helemaal in. Toch hing er al een goede sfeer: iedereen had er onwijs veel zin in en was nieuwsgierig naar wat hen te wachten stond.

foto van de opening van EL CID

Na de opening konden de deelnemers elkaar beter leren kennen en de mentoren het hemd van het lijf vragen tijdens de lunch in het Van der Werfpark en het Plantsoen. Meer richting het centrum van de stad, op de Nieuwe Rijn, was er een informatiemarkt met stands waar de deelnemers kennis konden maken met de verschillende verenigingen en organisaties in Leiden. Daarna stond er op de hogeschool een heerlijk diner klaar, zodat de deelnemers een goede bodem konden leggen voor de activiteiten die zich later op de avond afspeelden: de spelshow, waar de deelnemers alles over Leiden en het Leidse studentenleven leerden, en het openingsfeest in Gebr. De Nobel.

foto gemaakt tijdens EL CID 2022

Let the show begin!

Dag twee begon met een opening op de hogeschool. Tijdens de opening spraken Charles Bleekveld (presentator), De Speld en onze voorzitter van het College van Bestuur Angelien Sanderman onze aankomende studenten toe. Angelien Sanderman: "Geniet van je studententijd, geniet van je studie, maak van de EL CID een hele mooie week, probeer heel veel kennis op te halen van wat er allemaal is in deze leuke stad en ontdek welke studie- en studieverenigingen er zijn. Let the show begin!"

Kennismaking met de studie

Na de opening konden de deelnemers tijdens het studieblok kennismaken met hun studie. Daarnaast stonden onder andere onze studieverenigingen in de binnentuin klaar om de aankomende studenten alles over hun opleiding en vereniging te vertellen. Op het voorterrein werden er verschillende activiteiten georganiseerd waar de deelnemers elkaar spelenderwijs beter leerden kennen.

foto gemaakt tijdens EL CID 2022

Na de introductie op de hogeschool konden de deelnemers in het Van der Werfpark en het Plantsoen nakletsen tijdens de lunch. Daarna stond de middag in het teken van de watersportmarkt en het springkussenfestival in het Huigpark. Hier stonden de watersportverenigingen klaar om de deelnemers van informatie te voorzien en demonstraties te geven van hun vereniging. Naast de watersportmarkt vond het springkussenfestival plaats.

Voorzittersdebat studentenverenigingen

Het avondprogramma bestond uit een voorzittersdebat in het Academiegebouw waar voorzitters van Minerva, Augustinus, SSR, Catena en Quintus met elkaar in gesprek gingen over verschillende onderwerpen. Daarna konden de deelnemers bij de verschillende studentenverenigingen van Leiden naar binnen en proeven hoe het is om lid te zijn van een vereniging.

Van een workshop Financieel Gezond tot Chinese Kalligrafie

Om de derde dag goed te beginnen stond er een ontbijt klaar in het restaurant van de hogeschool. Na het ontbijt konden deelnemers verschillende presentaties/workshops volgen, waaronder de presentatie/workshop Financieel Gezond, Over de Streep en Positieve Psychologie. Daarnaast werden er workshops georganiseerd door het Leids Academisch Kunstcentrum (LAK), zoals Chinese Kalligrafie, Dans en Theater. De presentaties/workshops werden op verschillende plekken in de hogeschool georganiseerd.

foto van een dansworkshop tijdens EL CID 2022

Na kennis te hebben gemaakt met de hogeschool, was het tijd voor een aantal sportieve activiteiten bij het Leids Universitair Sportcentrum (USC). Hier werden verschillende workshops en lessen gegeven en stonden sportverenigingen klaar om de aankomende studenten van informatie te voorzien. Om ervoor te zorgen dat studenten naast hun studie voordelig kunnen sporten, werkt Hogeschool Leiden samen met Universiteit Leiden zodat studenten van onze hogeschool ook een lidmaatschap bij het USC kunnen afsluiten.

Evenement 'Ontzettend Leidsch', kroegen- en museumtocht

Na de sportsessies was het tijd om meer te leren over het Leids Ontzet en andere Leidse tradities tijdens het evenement 'Ontzettend Leidsch' in het Van der Werfpark. Ondertussen was het op de Garenmarkt een feestje, dat zich in de avond voortzette tijdens de kroegentocht waar er bij deelnemende kroegen een drankje kon worden gehaald met korting. Ook was er een museumtocht waarbij de deelnemers na sluitingstijd bij verschillende musea naar binnen mochten.

Yoga, Silent Disco, gemaskerd bal en bbq

De vierde dag begon met een ontspannende yoga-sessie op de Garenmarkt. Daarna stond er een chique lunch klaar op het Pieterskerkplein en de Hooglandse Kerkgracht waarbij de deelnemers ook een bruisend glaasje alcoholvrije champagne kregen. Na de lunch werden er op verschillende plekken in de stad feestjes georganiseerd. Zo was er bij de Burcht een Silent Disco en was het op de Beestenmarkt een feestje met Just Dance.

foto van de creatieve markt van EL CID 2022

Voor alle creatievelingen was er in het Van der Werfpark een creatieve markt. Hier werden onder andere armbanden gemaakt en maskers geknutseld voor het gemaskerde bal dat later op de avond werd georganiseerd. Na heel wat gedanst en geknutseld te hebben, stond er een volledig vegetarische barbecue klaar op het Pieterskerkplein en de Hooglandse Kerkgracht. In de avond was het dan eindelijk tijd voor het gemaskerd bal: een chique aangekleed themafeest waarbij iedereen een masker kon dragen.

Laatste dag

De laatste dag van de EL CID bestond uit een ontbijt in de tuinen van Museum Boerhaave en Museum Volkenkunde. Daarna werden er bij het LAK verschillende workshops georganiseerd en konden de deelnemers op de Garenmarkt in een rustige sfeer bijkomen onder het genot van koffie of thee. Hier was ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de bingo of boekenruil. De lunch vond plaats in de oudste botanische tuin van Nederland, namelijk de Hortus. Na de lunch was het tijd voor het Leids Eerstejaars Festival (LEF) in Park Landskroon in Oegstgeest. De EL CID werd afgesloten met een eindfeest bij Gebr. De Nobel.

Meer zien

Bekijk ook de aftermovie van de activiteiten op Hogeschool Leiden en de korte recap van de EL CID-week op Instagram