Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Duurzame catering

20 februari 2020 | Algemeen

Duurzaamheid is onderdeel van het onderwijs en de bedrijfsvoering. Hogeschool Leiden hecht daarom belang aan de duurzame ontwikkeling van de catering.

Dit is terug te vinden in de manier waarop diverse contracten met leveranciers zijn ingestoken. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking met cateraar Eurest. Bij de aanbesteding was duurzaamheid een onderdeel van de gunningscriteria. Maar wat houdt dit dan in voor de catering?

Vegetarische catering

Duurzaamheid komt binnen de catering van de hogeschool onder andere tot uiting door het aanbieden van een vegetarisch assortiment. Dit is terug te zien in de maandelijkse Meatless Monday en een wekelijkse Meatless Snack Day. Op deze dagen zijn de maaltijden die aangeboden worden in het restaurant vegetarisch. Dit geldt ook voor de verkrijgbare snacks op de meatless snack day.

Hiernaast doet de hogeschool jaarlijks mee met de Nationale Week Zonder Vlees. Gedurende deze week zijn de maaltijden die verkrijgbaar zijn in het restaurant vegetarisch.

Vegetarisch catering is niet beperkt tot enkele jaarlijkse acties. Voor alle soorten maaltijden zijn altijd vegetarische varianten te verkrijgen. Ook de vergaderlunches en het banquetingassoritment wordt in de basis vegetarisch aangeboden. Op deze manier probeert Hogeschool Leiden de consumptie van vlees te verminderen en mee te werken aan verduurzaming. 

Voedselverspilling

Hiernaast zijn er ook initiatieven genomen om voedselverspilling tegen te gaan. In 2019 is het Winnow systeem geïntroduceerd. Dit houdt in dat al het composteerbare restafval gewogen en gecategoriseerd wordt om op die manier meer inzicht te krijgen in het gebruik. Hierdoor kunnen en worden er gerichte acties ondernomen.

Hogeschool Leiden probeert verspilling ook tegen te gaan door circulaire initiatieven. Denk aan het maken van crostini’s van oud brood, maar ook het inzamelen van koffiedik. Het ingezamelde koffiedik wordt gebruikt in de teelt van oesterzwammen, die verwerkt worden worden in kroketten en bitterballen die weer door de hogeschool verkocht worden.

Naast deze initiatieven doet Hogeschool Leiden ook mee in de too good to go app. Mensen kunnen een verspillings-verrassingsbox reservering maken om te voorkomen dat voedsel verspilt wordt.