Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Serie 2: Buitenbooster 6 - Biodiversiteit op het schoolplein

23 maart 2023 | Onderzoek

In deze buitenbooster vertellen onderzoekers van de onderzoeksgroep je alles over biodiversiteit op het schoolplein.

Biodiversiteit lijkt tegenwoordig wel een hip woord. Je hoort steeds vaker dat het slecht gaat met de biodiversiteit in Nederland en dat we daar met zijn alle iets aan moeten doen. Maar wat is biodiversiteit eigenlijk? En waarom is biodiversiteit nou zo belangrijk? Waarom is het belangrijk dat een schoolplein ook bio-divers is. En wat kun jij als ouder, leerkracht of pedagogisch medewerker (in opleiding) doen om samen met kinderen de biodiversiteit te verhogen op het schoolplein of daarbuiten? Aan de hand van een filmpje geven we in 6 minuten antwoord op al deze vragen.

Klimaatverandering

Het verhogen van de biodiversiteit is essentieel in de huidige klimaatcrisis waarin we leven. Een bio-diverse omgeving biedt een leefomgeving voor allerlei dieren, kan regenwater opvangen en is beter bestand tegen extreme droogte. Biodiversiteit is dus essentieel voor de leefbaarheid van de omgeving. Wil je kinderen meer leren over het belang van biodiversiteit en wil je samen met ze aan de slag gaan? Kijk dan eens naar de onderste voorbeelden voor het verhogen van biodiversiteit op het schoolplein.  

 1. Maken van rommelhoekjes
  Maak met takken, bladeren, stro of houtsnippers een kleine verzameling in een hoek van het schoolplein. Dit biedt een veilige beschermde plek voor egels, padden en muizen en de bodemdiertjes.
 2. Een takkenril maken
  Met snoeihout kun je ook een heg maken waar vogels en andere kleine dieren kunnen schuilen. Lees meer over het maken van een takkenril op https://buitenleven.nl/je-eigen-takkenwal-maken
 3. Insectenhotel maken
  Een insectenhotel biedt schuilplekken voor de allerkleinste beestjes. Je kunt ze kopen bij een bouwmarkt maar het is vaak veel beter, en leuker, als je er eentje zelf maakt. Weten hoe? Bekijk het stappenplan via https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/insectenhotel-maak-eenvoudig-zelf-stappenplan.
 4. Een egelhuis maken
  Egels hebben door verstedelijking steeds minder ruimte om te overwinteren en te nestelen. Je kan ze daarom een handje helpen door een egelhuis te maken. Weten hoe? Bekijk het op de website https://www.egelhuis.com/egelhuis-maken.html.
 5. Drink en bader plek creëren 
  Vogels en andere dieren hebben water nodig om te overleven, zeker tijdens warme periodes. Het is daarom belangrijk dat er op het schoolplein ook water is waar dieren kunnen drinken en afkoelen.  
 6. Bloemen mengsels maken
  Wat is er nou leuker om zelf verschillende bloemen mengsels te mixen en dan vervolgens uit te strooien over het schoolplein? Na een paar weekjes zie je al het kleurige resultaat.

Deze buitenbooster is speciaal ontworpen voor Leiden European City of Science (Leiden2022).

Meer informatie