Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Beachvolleybalster Katja naar Olympische Spelen: ‘We willen medaille halen’

21 juni 2024 | Algemeen

Katja Stam hoorde woensdag dat ze is afgestudeerd voor de opleiding Fysiotherapie bij Hogeschool Leiden. Na deze prestatie maakt ze zich klaar voor de volgende uitdaging: de Olympische Spelen in Parijs.

Beachvolleybalster Katja Stam

"Ik heb er heel veel zin in. We willen in Parijs een medaille halen", begint Katja. Samen met Raïsa Schoon vormt ze een beachvolleybalduo. Dat duo staat op dit moment zesde op de wereldranglijst. "Bij ieder internationaal toernooi is er een ander podium van duo's uit de top 10 van de wereldranglijst. Alle teams maken dus kans en wij horen daar net zo goed tussen. Ik ga er kneiterhard voor aan de slag om dat voor elkaar te krijgen. Ik geloof daar ook echt in." 

Drie jaar geleden kwamen Katja en Raïsa ook al in actie op de Olympische Spelen in Tokio. “Toen wisten we onszelf op het allerlaatste moment te plaatsen. Het was onze eerste en tegelijkertijd een hele bijzondere editie vanwege het coronavirus. Je moest de hele dag testen, er was amper publiek en je moest uitkijken waar je naartoe ging. Alles bij elkaar zorgde ervoor dat die Olympische Spelen nog niet helemaal echt voelden”, blikt Katja terug. Het duo eindigde toen als zeventiende. 

Beachvolleybalduo Katja Stam en Raïsa Schoon
Katja Stam (links) en Raïsa Schoon (rechts) (foto: Conny Kurth - Beachvolleyballworld).

In Parijs worden het Olympische Spelen met alles erop en eraan. De ervaring die Katja heeft opgedaan in Tokio ziet ze als voordeel. "Ik weet hoe het gaat, ook met de media die aanwezig is en alles wat er verder bij komt kijken. Door die ervaring kan ik de focus leggen op het volle bak presteren", kondigt Katja aan. De korte afstand tot Parijs maakt het voor meer familieleden en vrienden mogelijk om tijdens haar wedstrijden op de tribunes te zitten. Katja: “Als ze tenminste kaarten kunnen bemachtigen, want die gaan al in de verkoop voordat de wedstrijdschema's bekend zijn.” 

Topsport en studie combineren

Het combineren van een topsportcarrrière en een opleiding kan een flinke uitdaging zijn. Toch heeft Katja daar bewust voor gekozen. "Ik kan niet mijn hele leven blijven beachvolleyballen, dus ik moest ook zeker nadenken over iets voor daarna. Dat is de opleiding Fysiotherapie geworden, die ik ook nog eens heel leuk vond", vertelt Katja. "Daarnaast was het ook prettig om te blijven studeren. Zo had ik af en toe ook wat anders aan m'n hoofd dan alleen maar beachvolleybal en kon ik mezelf ook ergens anders in ontwikkelen.” 

Andere of toekomstige studenten die een opleiding willen combineren met topsport, geeft Katja graag advies mee. Katja: “Met communicatie kun je heel veel voor elkaar krijgen en regelen, zowel met docenten als studiegenoten. Zolang je blijft aangeven wat er speelt, wat je nodig hebt en durft te vragen, komt alles goed. In het begin wilde ik het allemaal zelf oplossen, maar het heeft mij heel erg geholpen door vragen te stellen en duidelijker te communiceren. Zo heb ik er altijd voor gezorgd dat ik goed contact had met mijn docenten en vooral mijn studieloopbaanbegeleider. Samen hebben we altijd wel een oplossing kunnen vinden voor een probleem of uitdaging waar ik mee zat.” 

Beachvolleybalster Katja Stam
Foto: Hysek Photography.