Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

“Als verdediger van mensenrechten vecht je een verloren zaak”

2 oktober 2020 | Publicatie

Prof. David Gomez Gamboa en Randa Wahbe spraken afgelopen week over de schendingen van de universele mensenrechten. Zij deelden hun ervaring en vertelden welke acties zij nemen voor een vrijere wereld.

Het evenement maakt onderdeel uit van het nieuwe Honourstraject Human Rights.

Schrijnende situatie in Venezuela

Professor David Gomez Gamboa van Aula Abierta Venezuela gaf een gastlezing over academische vrijheid in Venezuela. Hij sprak ook over de schrijnende situatie in Venezuela waar lang niet iedereen basisvoorzieningen heeft. Zo zijn er langdurige periodes zonder stroom, is er een gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen en brandstof en verdient de bevolking niet genoeg om voldoende eten te kunnen kopen. Voor academici wordt het leven steeds lastiger. Een professor verdient bijvoorbeeld maar 5 Euro per maand. Daarnaast wordt maatschappijkritisch onderzoek niet gewaardeerd: een kritisch artikel over het coronabeleid of falende elektriciteit kan erg riskant zijn. Het is belangrijk dat hier meer aandacht voor komt.

Randa Wahbe
Als mensenrechtenadvocaat vecht je een verloren zaak: een kans op een eerlijk proces onder het militaire recht is er niet en 97% van alle gevallen wordt veroordeeld. Het recht op bezoek van familie ingewilligd krijgen is voor een advocaat al een grote overwinning.

Rechten van Palestijnse politieke gevangenen

Randa Wahbe sprak, op basis van haar achtergrond bij Addameer Prisoner Support and Human Rights Association, over de rechten van Palestijnse politieke gevangenen. Honderden Palestijnen worden door Israël gevangengezet zonder aanklacht of proces. Zij zitten met veel mensen opgesloten in een cel, vaak zonder daglicht en met te weinig voedsel. Momenteel vormt COVID-19 een groot probleem, omdat de Israëlische bezettingsmacht geen adequate stappen neemt om de gevangen te beschermen tegen de ziekte. Ook wordt COVID-19 gebruikt als excuus om nog meer rechten van de gevangen in te perken, zoals het recht op bezoek van familie. Als mensenrechtenadvocaat vecht je een verloren zaak: een kans op een eerlijk proces onder het militaire recht is er niet en 97% van alle gevallen wordt veroordeeld. Het recht op bezoek van familie ingewilligd krijgen is voor een advocaat al een grote overwinning.

David Gomez Gamboa
Een aanval op academische vrijheid betekent een aanval op de democratie. Academische vrijheid moet als mensenrecht worden erkend.

Samenwerking

De gastlezing van professor Gomez kwam tot stand door nauwe samenwerking met mensenrechtenorganisatie Justice and Peace, een non-profit organisatie in Den Haag, die zich inzet voor het verdedigen en aanmoedigen van respect voor mensenrechten en sociale gerechtigheid, wereldwijd en in Nederland. Professor David Gomez Gamboa is momenteel in Nederland als gast bij het Shelter City programma.

Honourstraject Human Rights

Het evenement is georganiseerd in het kader van het Honourstraject Human Rights. Dit betreft een intensief samenwerkingsproject tussen het Honoursprogramma van Hogeschool Leiden en het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid van de faculteit Management & Bedrijf. Het traject vindt dit jaar voor de eerste keer plaats en er nemen studenten deel vanuit de hele hogeschool, die de avonden mede organiseren. 

Foto van de deelnemers van de thema-avond mensenrechten