Janneke Hagenaar

Hogeschool Leiden

Janneke Hagenaar is specialist jonge kind, onderzoeker en onderwijsontwikkelaar binnen de kinderopvang en het onderwijs. In deze rol is zij werkzaam geweest bij verschillende organisaties en sinds 2016 ook vanuit haar eigen bureau. Haar onderzoeksfocus is gericht op leren en ontwikkelen door spel en in het bijzonder buitenspel. Janneke is actief betrokken bij Groen Cement en mede-initiator van het onderzoek naar de pedagogische waarde van de groene buitenruimte in de kinderopvang voor nul- tot vierjarigen.

Onderzoeksgebieden

Momenteel is Janneke in het lectoraat actief in het promotieonderzoek ‘Hoofd schouders knie en taal’. In dit project doet zij onderzoek naar peuters en de ontwikkeling van hun taalvaardigheid in buitenspel.

De vraagstukken van deze wereld nu en straks hebben denkers en doeners nodig die buiten, de natuur als pedagogische ruimte kennen en waarderen. Door kinderen van jongs af aan hun omgeving te laten verkennen, kunnen zij uitgroeien tot nieuwsgierige volwassenen, die meer willen weten van de wereld om hen heen. Het is onze uitdaging kinderen te leren omgaan met de ‘skills’ van de eenentwintigste eeuw zonder dat ze daarbij liefde en respect voor de natuur kwijtraken. En dat alles lukt als we spelen!

Janneke Hagenaar