Foto: Set Vexy

Muzikaal spel breed uitgerold in onderbouw Bossche basisscholen

maart 2024 - Het afgelopen jaar gaf Reinou Vogel verschillende cursussen Muzikaal Spel aan in totaal 66 docenten van groepen 1 en 2 van 30 verschillende basisscholen in Den Bosch.

Reinou Vogel is een oud-cursist van de cursus ‘Train de Trainer Muzikaal Spel’ van het lectoraat Muziek in Onderwijs.

Tijdens haar training leerde ze leerkrachten hoe ze een muziekhoek kunnen inrichten en hoe ze hier door spelbegeleiding de muzikale ontwikkeling van jonge kinderen kunnen stimuleren.

Op de meeste scholen deden meerdere leerkrachten mee aan de cursus, wat de kans vergroot dat wat ze hebben geleerd ook echt wordt toegepast op school. Alle leerkrachten hebben een muziekhoek ingericht en uiteindelijk hebben 25 scholen een plan opgesteld om ervoor te zorgen dat de muziekhoek en muzikaal spel een vaste plek krijgen in hun onderwijsprogramma.

Alle scholen die hebben deelgenomen aan de cursus, zijn van plan om de muziekhoek blijvend te integreren in hun kleuteronderwijs. Huis73, de organisatie die de cursussen aanbiedt, is van plan om volgend schooljaar opnieuw cursussen Muzikaal Spel, en eventueel ook verdiepingscursussen, aan te bieden.

“Deze hoek is nog steeds razend populair! Naast het feit dat het natuurlijk kinderen in aanraking brengt met muziek, is het voor heel veel andere ontwikkelingsgebieden goed! Denk bijvoorbeeld aan taalontwikkeling of motoriek.”

“Er wordt gedanst, geluisterd, gezongen, muziek getekend, samengewerkt en een taakverdeling afgesproken. Het is heel mooi om de andere talenten van de kinderen te zien.”

“Heb je deze cursus nog niet gevolgd, dan is het zeker iets om te overwegen. Het geeft meteen een praktische impuls aan je kleuteronderwijs. En fijner nog: je kunt er direct mee aan de slag!”

Hogeschool Leiden