Hogeschool Leiden

Lector Christiane Nieuwmeijer te gast bij NPO

Afgelopen zaterdag was Christiane Nieuwmeijer, lector Muziek in Onderwijs, programmeur en presentator van het programma ‘Een goede morgen met…’ op NPO Klassiek.

Hogeschool Leiden

In deze radio-uitzending vertelt Christiane haar levensverhaal aan de hand haar favoriete klassieke muziek. Ze vertelt onder andere over het belang van kunst- en muziekonderwijs en haar onderzoek bij het lectoraat Muziek in Onderwijs.

“Met muziekonderwijs breng je kinderen met een breed aanbod van muziek in aanraking, zodat ze kunnen ontdekken wat muziek voor hen betekent. En dan wil je ze helpen om dié vaardigheden en die kennis te krijgen die ze nodig hebben om zich op hun eigen manier muzikaal te ontwikkelen, met wat zij interessant vinden, zodat ze muziek kunnen gebruiken om in contact te komen met zichzelf en hun gevoel, en om zich met andere mensen te kunnen verbinden. Je wilt dus eigenlijk met muziekonderwijs de basis leggen voor een betekenisvolle relatie met muziek, omdat dat kan bijdragen aan een vervuld en gelukkig leven. En leerkrachten in het basisonderwijs zijn daarin voorwaardelijk. En om daaraan bij te dragen, doen wij daar binnen het lectoraat onderzoek naar. Veel leerkrachten vinden het namelijk moeilijk of eng om muziekonderwijs te geven. Ons onderzoek gaat over de 'gewone' groepsleerkrachten, en dat we hen in hun kracht willen zetten en handvatten willen geven om wél muziekles te durven en kunnen geven”, aldus Christiane.

Beluister de radio-uitzending hier en lees hier meer over het lectoraat.

 

Hogeschool Leiden
Christiane Nieuwmeijer