Hogeschool Leiden

Keek op de week (videodagboek)

Als SLB docent kun je samen met een student meer inzicht krijgen in de combinatie studie, werk en privébalans door studenten te vragen een (video)dagboek bij te houden.

Je kunt een-op-een met studenten aan de slag middels het videodagboek, ook is dit een leuke tool voor een kleine groep studenten bij bijvoorbeeld een SLB bijeenkomst. 

Opdracht

Houd gedurende een willekeurig gekozen week liefst elke dag (maar minimaal vijf dagen) een videodagboek bij van vijf à tien minuten. De tool helpt de student inzicht te verkrijgen in terugkerende patronen in het dagelijks leven. Mocht je liever schriftelijk een dagboek bijhouden, dan is dat ook mogelijk. Schrijf dan elke dag 5 á 10 minuten in je dagboek en werk vervolgens onderstaande reflectievragen uit.

Middels deze tool krijg je inzicht in wat je hebt meegemaakt tijdens het bijhouden van het videodagboek. Niets is fout, alles mag, het is jouw dagboek. Een vraag die je jezelf kan stellen is bijvoorbeeld: Hoe voelde je je die dag? Behandel alles wat je belangrijk vond die dag. Dit betekent dat zowel studie- als niet-studie gerelateerde zaken waardevol zijn.

Reflectie

Kijk de opnames terug en denk na over de onderstaande reflectievragen. 

Reflectievragen

  • Hoe beschrijf je jezelf? Zelfverzekerd, mopperkont, ambitieus?  
  • Zelfanalyse: herken je bij jezelf na het zien van de diverse video-opnames bepaalde terugkerende patronen? 
  • In welke mate zijn de genoemde ervaringen in het videodagboek een voorbeeld van je eigen studiegedrag in breder perspectief? 
  • In welke mate komen ervaringen ter sprake die te maken hebben met je houding van respect en integriteit ten opzichte van medestudenten, docenten en medewerkers van de hogeschool? 

Werk eventueel de reflectievragen uit en bespreek de reflectievragen in de SLB-bijeenkomst.

Skills en thema's

Deze tool kun je inzetten om de life skills Zelfbewustzijn en Sociaal bewustzijn verder te ontwikkelen. Er kunnen meerdere bijpassende thema’s naar voren komen zoals: Studeren (plannen), Werk/ sociaal leven (vrienden, medestudenten) en Mentale gezondheid (stress, uitdaging, emoties uiten). De meeste nadruk zal liggen op Mentale gezondheid (emoties uiten).