Life skills voor studenten - toolbox

Life skills voor studenten - toolbox

Voor het succesvol volgen en afronden van een studie hebben studenten studievaardigheden nodig zoals samenvatten, presenteren en onderzoeken. Daarnaast zijn life skills belangrijk: levensvaardigheden die helpen om problemen aan te pakken en goed in je vel te zitten. Voorbeelden hiervan zijn discipline, zelfvertrouwen, omgaan met stress, hulp vragen en je kunnen verplaatsen in een ander. Deze skills vergroten de kans op studiesucces. Hogeschool Leiden begeleidt studenten bij het ontwikkelen van deze life skills.

Welke life skills zijn er?

Er zijn vijf life skills waar studenten veel aan hebben. Deze kunnen helpen levensvaardigheden te vergroten (bron: Casel.org).

  • Zelfbewustzijn: zelf vaststellen welke emoties je voelt en wat voor persoon jij bent, weten welke kwaliteiten je hebt en zelfvertrouwen hebben.
  • Zelfmanagement: je impulsen beheersen, met stress omgaan, jezelf aan het werk zetten en motiveren, plannen en organiseren.
  • Sociaal bewustzijn: je inleven in een ander, verschillen tussen mensen herkennen en waarderen, anderen respecteren.
  • Relatievaardigheden: communiceren, jezelf betrokken voelen bij anderen, relaties opbouwen en onderhouden en samenwerken.
  • Verantwoordelijke besluitvorming: problemen herkennen, onderzoeken en oplossen, evalueren en keuzes maken.