Eline over de Opleidingscommissie
Eline zocht naar een manier om haar mening over het onderwijs te laten horen. Via de Studentenraad ontdekte ze de opleidingscommissie (OC) van haar studie Commerciële Economie. Lees meer over haar ervaringen.
Dit is de Opleidingscommissie
- Tijdsbesteding: per periode 1 tot 2 vergaderingen met bijkomende taken en een aantal bijeenkomsten en borrels
- Wanneer kiezen voor de OC: wanneer je interesse hebt voor medezeggenschap, niet bang bent om jouw mening te geven en echt iets wilt veranderen aan het onderwijs
- Bijzonder aan de OC: “In twee jaar heb ik al zoveel geleerd en leuke dingen mogen doen als vertegenwoordiger in de Opleidingscommissie: meedenken over de nieuwe werkwijze van onze opleiding, brainstormen over wat er nodig is voor een goede overgang van de middelbare school naar de hogeschool, borrelen met de Studentenraad (SR). Je ontdekt hierdoor ook wat je eventueel in de toekomst zou willen doen.”
Met de OC vergader je 1 a 2 keer per periode (meestal ’s-avonds terwijl we samen een broodje eten). Tijdens een vergadering geef je gevraagd en ongevraagd advies over zaken die een probleem kunnen vormen voor studenten of docenten binnen de opleiding, maar soms ook faculteits- of hogeschoolbreed. Soms wordt er ook om instemming gevraagd op bepaalde stukken. Dan bekijken we bijvoorbeeld de Onderwijs en Examenregeling (OER). Vanuit de vergadering ontstaat er vaak een to-do lijst. De taken worden verdeeld per lid. Tussentijds koppelen we terug naar elkaar hoe het gaat met die punten.
Maar het is niet alleen maar ‘serieus’. Als commissie doen we ook veel gezellige dingen. Zo zijn we aanwezig bij borrels en andere activiteiten vanuit de faculteit. We vinden het belangrijk dat onze OC hierbij vertegenwoordigd is. Daarnaast gaan we ook een keer per jaar met z’n allen uiteten.
Hoe het voor mij begon
Ik wilde graag helpen om het onderwijs te verbeteren. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor alle studenten om me heen. Medezeggenschap is een onderwerp waar ik altijd al hart voor heb gehad. Ik was op zoek naar een manier om hiermee bezig te zijn binnen de hogeschool. Eigenlijk wilde ik me in eerste instantie aansluiten bij de Studentenraad (SR), maar het duurde nog wel even voor daar weer verkiezingen waren. De leden van de SR adviseerden me om eens te kijken bij de opleidingscommissie (OC) van mijn opleiding. Ik solliciteerde en werd aangenomen.
Wat het lastig kan maken
In het begin was het wennen. Ik moest echt even bekend raken met de termen, de regelgeving en de verschillende taken. Het kan soms best wel droge stof zijn. Daarom is het belangrijk dat je als student echt iets wil veranderen en verbeteren aan het onderwijs. Maar, hoe gek het ook klinkt, de grootste uitdaging bij de OC is het organiseren van vergaderingen. Probeer maar eens een groep drukbezette mensen bij elkaar te krijgen; best lastig…
Wat maakt de Opleidingscommissie de moeite waard
Het is leuk om in een groep mensen te zitten die allemaal dezelfde passie hebben: problemen aankaarten, oplossingen aandragen en dingen verbeteren. Bij de OC breid je razendsnel je netwerk uit door alle mensen die je leert kennen. Van de managementassistent tot de opleidingsmanager, van de faculteitsdirecteur tot docenten, andere studenten in de OC en nog zoveel meer. Je complete lidmaatschap blijf je bijleren. Over hoe een organisatie functioneert bijvoorbeeld. Maar ook over hoe je strategisch te werk gaat, dingen voor elkaar krijgt, vanuit verschillende invalshoeken naar iets kan kijken, goed vergadert, notuleert en lastige stukken leest.
Jij en de OC
Zodra je studeert, ontdek je wat er in jouw omgeving speelt. Dan kun je eigenlijk meteen al deelnemen aan een OC. Het is vooral belangrijk dat je het leuk vindt en dat jij jezelf wil inzetten. Het is ook handig als je niet te verlegen bent om je mening te geven en tegelijkertijd goed naar anderen luistert. Iedere commissie werkt op haar eigen manier aan het versterken van het onderwijs. Hiervoor heb je elkaars advies en hulp nodig, waardoor je snel veel mensen leert kennen. Niet alleen studenten van je eigen opleiding, maar ook van andere opleidingen.
Meer weten?
Wil je meer lezen over de opleidingscommissies, bekijk dan de algemene informatie over de OC. Nieuwsgierig naar het opleidingsprogramma waar Eline aan bijdraagt? Bekijk de opleidingspagina van Commerciële Economie.
Meedenken
Interessant? Ook jouw mening telt! Lees meer op de pagina Meedenken.